TomićevaKoliba

Томићева колиба место за уживање у подножју Ртња

Друштво

Двадесет година уназад, централна манифестација Биљоберских свечаности, која је по 28. пут одржана протекле недеље, одвија се у Томићевој колиби. Тако је било и овог 7. јула, велики број туриста из читаве Србије, провео је православни празник Светог Јована Биљобера у подножју Ртња и предивном амбијенту овог сеоског домаћинства.

Томићева колиба је сеоско туристичко домаћинство, специфично и атрактивно већ по свом положају јер се налази у подножју Ртња. Зоран Томић, власник, каже да последњих година уводе нове садржаје како би туристима било још пријатније.

– Пре више година кренули смо са једним шатором, реновирали смо летњиковац и још један објекат и поставили смо четири камп приколице, за почетак. За најмлађе ту су љуљашке и клацкалице, а од Републике Србије закупили смо још 400 хектара јер планирамо да правимо бунгалове, па можда и нешто веће, али све то мало успорава процес добијања дозволе – каже Томић.

Оно због чега ово сеоско домаћинство радо посећују туристи из свих крајева Србије, па и иностранства, посебно Словеније и Немачке, је свакако храна. Многи кажу да она овде има специфичан укус, вероватно због тога што се припрема искључиво од производа из овог краја.

TomićevaKoliba

– Припремамо лепиње са кајмаком, сиром, ајваром, љутеницом, сувим месом, затим кувана јела, пасуљ, купус, печење, а гостима се посебно допада крем супа од вргања, набраног наравно у овом крају. Гости нам се враћају сваке године, управо због хране – истиче наш саговорник.

TomićevaKoliba

Иначе поред већ наведеног, када је храна у питању, туристи овде могу да купе мед из тог краја као и џем, слатко и чајеве. Све наравно потиче са најмистериозније планине Србије која има магичну привлачност, сматра Зоран, који се са члановима своје породице труди да створи услове и омогући што већем броју туриста и љубитеља природе и здравог начина живота да уживају у благодетима Ртња.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 5 =