Dan medicinskih sestara

Свечано поводом дана медицинских сестара

Друштво

Под слоганом „Здравље за свеˮ медицинске сестре и техничари широм света данас обележавају свој дан. У Сокобањи је овај важан датум за модерно сестринство обележен јуче свечаном академијом у хотелу „Моравицаˮ на којем су се окупили здравствени радници из Сврљига, Ниша, Дољевца, Мерошине, Алексинца и Сокобање.

Овом приликом подељено је преко 30 златних и сребрних вила, посебних признања која се уручују медицинским сестрама, а додељене су и захвалнице установама које су помогле организовање свечаности, Општини Сокобања, Основној школи „Митрополит Михаилоˮ, сокобањском Дому здравља, Специјалној болници „Сокобањаˮ, Специјалној болници „Озренˮ, као и предшколској установи „Буцкоˮ.

Dan medicinskih sestara

 

Организатор ове свечане академије је Националнa асоцијацијa удружења здравствених радника Ниша.

Nebojša Vacić – Ово је наша традиционално окупљање. Удружење здравствених радника Ниш већ од 1954. године дан медицинских сестара обележава 11.маја, док се 12. маја одржава централна прослава, која ће ове године бити у Лесковцу. У програму прославе овде у Сокобањи учествовали су малишани из вртића ‘Буцко’, углавном деца наших колегиница које су радиле у ковид болници – рекао је Небојша Вацић, председник Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије и председник удружења здравствених радника Ниш.

Bucko Bucko

Здравствени радници су претходне две године имали јако тежак задатак у борби са корона вирусом, што се одразило и на њихов положај. Ово окупљање била је прилика да се и о томе разговара.

– Тренутно су колегинице и колеге у јако тешком положају. Већ две године бију тешку битку. Особље је много преморено што се сестринског кадра тиче, врло нас мало има. Додуше држава је изашла у сусрет, примила одређени број нових сестара. Међутим, када дође неко нов он мора да се обучи, тако да су ове старије сестре доста вукле – додао је Вацић.

Међународни дан медицинских сестара обележава се у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре и зачетнице модерног сестринства као признате професије.

Dan medicinskih sestara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =