Dan medicinskih sestara

Svečano povodom dana medicinskih sestara

Društvo

Pod sloganom „Zdravlje za sveˮ medicinske sestre i tehničari širom sveta danas obeležavaju svoj dan. U Sokobanji je ovaj važan datum za moderno sestrinstvo obeležen juče svečanom akademijom u hotelu „Moravicaˮ na kojem su se okupili zdravstveni radnici iz Svrljiga, Niša, Doljevca, Merošine, Aleksinca i Sokobanje.

Ovom prilikom podeljeno je preko 30 zlatnih i srebrnih vila, posebnih priznanja koja se uručuju medicinskim sestrama, a dodeljene su i zahvalnice ustanovama koje su pomogle organizovanje svečanosti, Opštini Sokobanja, Osnovnoj školi „Mitropolit Mihailoˮ, sokobanjskom Domu zdravlja, Specijalnoj bolnici „Sokobanjaˮ, Specijalnoj bolnici „Ozrenˮ, kao i predškolskoj ustanovi „Buckoˮ.

Dan medicinskih sestara

 

Organizator ove svečane akademije je Nacionalna asocijacija udruženja zdravstvenih radnika Niša.

Nebojša Vacić – Ovo je naša tradicionalno okupljanje. Udruženje zdravstvenih radnika Niš već od 1954. godine dan medicinskih sestara obeležava 11.maja, dok se 12. maja održava centralna proslava, koja će ove godine biti u Leskovcu. U programu proslave ovde u Sokobanji učestvovali su mališani iz vrtića ‘Bucko’, uglavnom deca naših koleginica koje su radile u kovid bolnici – rekao je Nebojša Vacić, predsednik Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije i predsednik udruženja zdravstvenih radnika Niš.

Bucko Bucko

Zdravstveni radnici su prethodne dve godine imali jako težak zadatak u borbi sa korona virusom, što se odrazilo i na njihov položaj. Ovo okupljanje bila je prilika da se i o tome razgovara.

– Trenutno su koleginice i kolege u jako teškom položaju. Već dve godine biju tešku bitku. Osoblje je mnogo premoreno što se sestrinskog kadra tiče, vrlo nas malo ima. Doduše država je izašla u susret, primila određeni broj novih sestara. Međutim, kada dođe neko nov on mora da se obuči, tako da su ove starije sestre dosta vukle – dodao je Vacić.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre i začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Dan medicinskih sestara

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × five =