Где је нестао „цар Душанˮ са сокобањске променаде?

Друштво

Где је нестало дебло из центра града на коме је уклесан лик Цара Душана и Марка Краљевића? Да ли је украдено… Или можда ипак није. Ово је питање које је освануло ових дана у нашем граду и подстакло полемику око, једноставно, више невиђања истог. Заправо се ради о два дебла липе на којима су, 2022. и 2023. године, уклесани ликови цара Душана, Марка Краљевића и Растка Немањића, потоњег Светог Саве, рад београдског уметника, сликара, вајара Миће Величковића Мивелија.

Одговоре на ово, или ова питања, потражили смо у Јавном предузећу „Зеленилоˮ, од Бојана Тодосијевића, директора предузећа.

– Желео бих да подсетим јавност да смо ми ангажовали уметника, нашег суграђанина Величковића, подстакнути његовом препоруком и жељом да на два дрвета која су била сува уради неку скулптуру. Резултат тог нашег договора су била и та два његова дела. У старту се знало да је то привремено решење. Да скулптуре морају да нађу неку другу локацију и да не могу да остану на природном корену, тако да смо ових дана, пошто је сад сезона санитарне сече и уклањања сувих стабала и орезивање дрвећа на јавним површинама, то дрвеће и те скулптуре уклонили. Оне су код нас и врло брзо ће бити враћене на неку локацију коју будемо договорили. Нисмо још увек договорили које ће то локација бити, међутим сигурно неће бити враћена на место на коме је било и само дрвеће, јер нам је жеља да на мермерном шеталишту урадимо замену, односно да посадимо ново дрвеће, а скулптурe ће добити неко своје место у градском парку, највероватније на простору где су и скулптуре од дрвета које су рађене кроз ликовну колонију која је ранијих година одржавана у Врмџи – каже Тодосијевић.

Бојан Тодосијевић, директор „Зеленилаˮ

Наш саговорник додаје да су се скулптуре веома брзо примиле у средини, и да је уметник дао свој допринос да Сокобања изгледа лепше, али с обзиром да је то место за живо дрво, нису били у ситуацији да то задрже на тим локацијама.

У самој Сокобањи, центру града, видно је зимско одржавање, заправо, како кажу у ЈП „Зеленилуˮ, сезона уклањање сувих стабала, сеча и орезивање. Тодосијевић каже да је још током лета ангажована екипа, група професора са Шумарског факултета која је урадила преглед стабала у самом центру и у централном градском парку.

– Ми смо од њих, након прегледа и стручног мишљења, добили инструкције шта и како треба да радимо. На списку су једно три, четири дрвета која су за уклањање, а ова три која смо сад склонили, једно преко пута Легата ‘Милуна Митровића’, које је такође било суво, и ова два која су била привремено преведена у скулптуре, и имали смо према њиховом елаборату и дрво које је нажалост пало, током оних олуја, у централном градском парку, јер управо кад је елаборат био готов, ми смо се спремали да почнемо да радимо санитарне сече, али је ветар оборио оно велико дрво током лета, тако да сва срећа је била да нико није страдао и да није направљена нека велика материјална штета осим оштећења на околном дрвећу која су у међувремену санирана – подсећа Тодосијевић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 7 =