Студентска фолклорна друштва са разних континената синоћ наступили на „Врелу”

Друштво Култура

Летња позорница на Врелу синоћ је била пуна публике која је уживала у ритмовима фолклора из разних крајева наше земље али и из других земаља па чак и са других континената. Међународни студентски фестивал фолклора који се по 16. пут одржава у Србији синоћ је улепшао и развеселио туристе и мештане бање под Озреном.

Студентски фестивал већ дуже од једне и по деценије успошно организује Студентски културни центар из Ниша, а овог пута у организацији су учествовали КУД „Соко” и Културни центар Сокобања, под покровитељством општине Сокобања, сазнајемо од Славољуба Ћирковића, председника КУД „Соко”.

Поред културно-уметничких друштава из Србије наступио је и најстарији студентски фолклорни ансамбла из Пољске, тачније из Кракова „Кракус”, који постоји већ 73 године. Турску је представила Фолклорна група Факултета образовних наука из Анкаре која, како истичу, има за циљ да пренесе турске народне игре и културу без деформисања њихових оригиналних карактеристика. Чланови носе оригиналне народне ношње свих региона. Публику је песмом и и игром кроз читаву Јужну Америку синоћ провела фолклорна група „Бафоко” из Чилеа.

Дефиле састављен од младих, талентованих, веселих људи са разних континената пре наступа на Летњој пролазници „Врело”, на радост мештана и туриста прошао је кроз центар Сокобање.

− Ово је трећи велики фестивал који смо организовали ове године. Следе фолклорне радионице од 30. јула до 6. августа на којима ће учествовати преко сто ученика из дијаспоре, углавном средњошколаца, а затим 26. августа фестивал „Игра коло под Озреном” − рекао је Ћирковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − seven =