Studentska folklorna društva sa raznih kontinenata sinoć nastupili na „Vrelu”

Društvo Kultura

Letnja pozornica na Vrelu sinoć je bila puna publike koja je uživala u ritmovima folklora iz raznih krajeva naše zemlje ali i iz drugih zemalja pa čak i sa drugih kontinenata. Međunarodni studentski festival folklora koji se po 16. put održava u Srbiji sinoć je ulepšao i razveselio turiste i meštane banje pod Ozrenom.

Studentski festival već duže od jedne i po decenije uspošno organizuje Studentski kulturni centar iz Niša, a ovog puta u organizaciji su učestvovali KUD „Soko” i Kulturni centar Sokobanja, pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja, saznajemo od Slavoljuba Ćirkovića, predsednika KUD „Soko”.

Pored kulturno-umetničkih društava iz Srbije nastupio je i najstariji studentski folklorni ansambla iz Poljske, tačnije iz Krakova „Krakus”, koji postoji već 73 godine. Tursku je predstavila Folklorna grupa Fakulteta obrazovnih nauka iz Ankare koja, kako ističu, ima za cilj da prenese turske narodne igre i kulturu bez deformisanja njihovih originalnih karakteristika. Članovi nose originalne narodne nošnje svih regiona. Publiku je pesmom i i igrom kroz čitavu Južnu Ameriku sinoć provela folklorna grupa „Bafoko” iz Čilea.

Defile sastavljen od mladih, talentovanih, veselih ljudi sa raznih kontinenata pre nastupa na Letnjoj prolaznici „Vrelo”, na radost meštana i turista prošao je kroz centar Sokobanje.

− Ovo je treći veliki festival koji smo organizovali ove godine. Slede folklorne radionice od 30. jula do 6. avgusta na kojima će učestvovati preko sto učenika iz dijaspore, uglavnom srednjoškolaca, a zatim 26. avgusta festival „Igra kolo pod Ozrenom” − rekao je Ćirković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 2 =