Stazama Andrića

Стазама Иве Андрића

Друштво Култура

У оквиру пројекта под називом „Стазама Иве Андрића” који је осмислила Љиљана Николић, новинарка у пензији, Општина Сокобања и Туристичка организација Сокобања (ТОСБ) постављањем 14 табли означили су објекте у којима је боравио и локалитете које је обилазио наш нобеловац приликом боравка у Сокобањи. То је, пре свих, хотел „Моравица” са апартманом 144 у коме је Андрић боравио и који је претворен у спомен собу, затим Специјална болница на Озрену, виле „Мон Репо” и „Бота”, као и куће број 3 и 5 у Драговићевој улици где се дружио са сликарoм Душаном Мишковићем.

Stazama Andrića

Андрић и Мишковић упознали су се још 1942. године када је наш нобеловац први пут дошао у бању под Озреном склонивши се ту од немачке полиције, а у то време такође у илегали у Сокобањи је боравио и сликар Мишковић. Своје дружење они су наставили и од 1971. до 1974. године у периоду када је Андрић интензивно боравио у Сокобањи.

Обележени су и локалитети у централном градском парку, на Власини и Поповици. Табле су направљене од елоксираног алуминујума димензија 80х60, плаве су боје и на њима се налазе подаци који се односе на конкретно место.

‒ Ове године урадићемо, пре свега, једну мапу која ће туристима дати основне информације како да обиђу стазу и да им објаснимао шта сваки локалитет значи, а планирамо и да у сарадњи са идејним творцем овог пројекта направимо једну луксузну монографију са фотографијама која ће уједно послужити и као изузетан промо материјал ‒ истиче Љубинко Миленковић, директор ТОСБ-а.

Stazama Andrića

Ово је само део једног већег пројекта који ће под називом „Стазама познатих у Сокобањи” у потпуности бити реализован до 2020. године. Наравно, читав овај пројекат је идеја новинарке Љиљане Николић и у оквиру њега биће мапирани и обележени сви објекти и локалитети који су у вези са познатим личностима које су радо боравиле у Сокобањи, као што су Митрополит Михаило, Емилијан Јосимовић, први српски урбаниста који је сахрањен на сокобањском гробљу, Бранислав Нушић, Исидора Секулић и Стеван Сремац.

‒ Оваквом валоризацијом историјских, културних и туристичких вредности оне ће бити материјализоване и постаће видљиве свим туристима који долазе у Сокобању, а пре свега ученицима основних и средњих школа. Захваљујући оваквој комплексној понуди они ће имати не само сјајну едукацију већ и изванредан боравак у природи јер стазу Иве Андрића чине 14 сјајних локалитета који се налазе у најлепшим деловима наше општине ‒ истиче Миленковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + two =