Srpske domaćice čuvaju stara jela od zaborava

Društvo

U okviru manifestacije „Zlatne rukeˮ koja je ove godine održana 37. put za redom, žiri proglašava najbolje u šest kategorija, ali prema mišljenju organizatora ove manifestacije, za posetioce je uvek najatraktivnija kategorija ‒ Stara i zaboravljena jela u okviru koje se dodeljuju nagrade za prva tri mesta.

Zlatne ruke hrana

Vredne ruke srpskih domaćica na ovaj način čuvaju od zaborava mnoga stara jela, koja se prema mišljenju učesnica sve manje spremaju i to pre svega iz razloga što priprema ovakve hrane zahteva dosta vremena koje savremeni čovek sve manje ima na raspolaganju.

Lozinka Milivojević iz Šarbanovca učestvuje na ovoj manifestaciji od samog početka i predstavlja jela sokobanjskog kraja i to vrlo uspešno, jer je do sada osvojila mnoge nagrade. Trpeza je i ove godine bila bogata i prepuna slatkih i slanih jela, počevši od onih najstarijih kao što su bobove pihtije i jagnjeća sarmica.

Ove godine, drugo mesto u pripremi starih i zaboravljenih jela osvojilo je udruženje „Homoljkaˮ iz Žagubice. Milosava Grozdić predsednica ovog udruženja, kaže da su „Zlatne rukeˮ jedna zaista lepa manifestacija kao i da rado dolaze u Sokobanju jer ih organizator uvek lepo dočeka i ispoštuje.

‒ Došli smo da se družimo da izložimo naše umeće, da donesemo miris i ukus Homolja, da se predstavimo, nešto i prodamo, naučimo nešto novo i da se upoznamo i družimo ‒ istakla je naša sagovornica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 14 =