Српске домаћице чувају стара јела од заборава

Друштво

У оквиру манифестације „Златне рукеˮ која је ове године одржана 37. пут за редом, жири проглашава најбоље у шест категорија, али према мишљењу организатора ове манифестације, за посетиоце је увек најатрактивнија категорија ‒ Стара и заборављена јела у оквиру које се додељују награде за прва три места.

Zlatne ruke hrana

Вредне руке српских домаћица на овај начин чувају од заборава многа стара јела, која се према мишљењу учесница све мање спремају и то пре свега из разлога што припрема овакве хране захтева доста времена које савремени човек све мање има на располагању.

Лозинка Миливојевић из Шарбановца учествује на овој манифестацији од самог почетка и представља јела сокобањског краја и то врло успешно, јер је до сада освојила многе награде. Трпеза је и ове године била богата и препуна слатких и сланих јела, почевши од оних најстаријих као што су бобове пихтије и јагњећа сармица.

Ове године, друго место у припреми старих и заборављених јела освојило је удружење „Хомољкаˮ из Жагубице. Милосава Гроздић председница овог удружења, каже да су „Златне рукеˮ једна заиста лепа манифестација као и да радо долазе у Сокобању јер их организатор увек лепо дочека и испоштује.

‒ Дошли смо да се дружимо да изложимо наше умеће, да донесемо мирис и укус Хомоља, да се представимо, нешто и продамо, научимо нешто ново и да се упознамо и дружимо ‒ истакла је наша саговорница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 7 =