Сокоградске поткапине и систем пећина − Мало ко их приликом обиласка и види

Друштво Туризам

Сокоградске или Соколске поткапине са својим системом пећина и отвора налазе се на стрмој литици јужне стране, испод средњовековног града „Сокограда” у Сокобањи. На том стенском одсеку, високом неких 70 метара, попут пчелињих сатница и простору који је у оку сакривен, окренуте погледом ка планини „Девици”, налазе се и ове поткапине. Пар пећина које својим изгледом делују као какви тајни улази у овај сада већ и древни град.

Импозантност овог предела огледа се у видику са „Големог камена”, излетишта у висини планине коју у последње време поред „Девице” називају и „Богородичином планином”. Са тог места је, како погледом тако и објективом, могуће сагледати њихов целокупни изглед. До њих се путем „Лептерије” и успоном долази стазом, а сам прилаз, са друге серпентине и југоисточних вратница, обрасо је растињем и каменом грађом обрушеном са зидина Сокограда. Пећински отвори са земље делују неосвојиво, а видљиви су и канали који би могли повезивати ове отворе у стени. У једну од тих пећина могуће је и лакоћом са земље кроз отвор ући. Фасцинантно је то што целокупни зид стене – кречњачки гребен, у коме су се сместиле поткапине и пећински систем, делује као сликарско платно. Вода која се у капљицама слива низ овај гребен, осликава површину бојама које се на свом путу ка земљи преплићу и претачу у ликове,структуре и шаре. Боја пурпура, магента, нијансе црвене, плаве и сиве, црне која у тракам сливања поприма разне, па чак и људске облике. На самом крову и своду комплекса и линије боје злата. Приликом спелеолошких истраживања, на зидовима литица пронађене су и две гравуре. Једна у стилизованом облику животиње (Јелен), а друга у облику великог ћириличног слова „Д”.

Старији мештани, у разговорима када се помене овај стари град, воле и да се похвале како су се у детињству провлачили овим уским каналима и пролазима до пећина и до самог врха.

Данас је на тој литици могуће видети и укуцане клинове и везе потребне за слободно пењање (Free climbing). Некад се и понеко, попут гаврана на литици, спортски и „из Принципа”, одважи и успне до највише тачке сокобањских поткапина и система Сокоградских пећина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 1 =