Sokogradske potkapine i sistem pećina − Malo ko ih prilikom obilaska i vidi

Društvo Turizam

Sokogradske ili Sokolske potkapine sa svojim sistemom pećina i otvora nalaze se na strmoj litici južne strane, ispod srednjovekovnog grada „Sokograda” u Sokobanji. Na tom stenskom odseku, visokom nekih 70 metara, poput pčelinjih satnica i prostoru koji je u oku sakriven, okrenute pogledom ka planini „Devici”, nalaze se i ove potkapine. Par pećina koje svojim izgledom deluju kao kakvi tajni ulazi u ovaj sada već i drevni grad.

Impozantnost ovog predela ogleda se u vidiku sa „Golemog kamena”, izletišta u visini planine koju u poslednje vreme pored „Device” nazivaju i „Bogorodičinom planinom”. Sa tog mesta je, kako pogledom tako i objektivom, moguće sagledati njihov celokupni izgled. Do njih se putem „Lepterije” i usponom dolazi stazom, a sam prilaz, sa druge serpentine i jugoistočnih vratnica, obraso je rastinjem i kamenom građom obrušenom sa zidina Sokograda. Pećinski otvori sa zemlje deluju neosvojivo, a vidljivi su i kanali koji bi mogli povezivati ove otvore u steni. U jednu od tih pećina moguće je i lakoćom sa zemlje kroz otvor ući. Fascinantno je to što celokupni zid stene – krečnjački greben, u kome su se smestile potkapine i pećinski sistem, deluje kao slikarsko platno. Voda koja se u kapljicama sliva niz ovaj greben, oslikava površinu bojama koje se na svom putu ka zemlji prepliću i pretaču u likove,strukture i šare. Boja purpura, magenta, nijanse crvene, plave i sive, crne koja u trakam slivanja poprima razne, pa čak i ljudske oblike. Na samom krovu i svodu kompleksa i linije boje zlata. Prilikom speleoloških istraživanja, na zidovima litica pronađene su i dve gravure. Jedna u stilizovanom obliku životinje (Jelen), a druga u obliku velikog ćiriličnog slova „D”.

Stariji meštani, u razgovorima kada se pomene ovaj stari grad, vole i da se pohvale kako su se u detinjstvu provlačili ovim uskim kanalima i prolazima do pećina i do samog vrha.

Danas je na toj litici moguće videti i ukucane klinove i veze potrebne za slobodno penjanje (Free climbing). Nekad se i poneko, poput gavrana na litici, sportski i „iz Principa”, odvaži i uspne do najviše tačke sokobanjskih potkapina i sistema Sokogradskih pećina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × two =