Сокобањски матуранти плесали у центру града: Уз кадрил и коло

Друштво

Матурантским плесом у центру града, данас у подне, још једна генерација сокобањских ђака обележила је завршетак средњошколских дана. По традицији, и ове године пут од школе до центра прошли су мермерним шеталиштем уз звуке пиштаљки и са осмесима на лицу. Плес је одржан на широком платоу центра, између Амама и Милошевог конака, праћен родитељима и осталим гледаоцима који су уживали у овој традиционалној игри.

Поред кадрила који је одигран уз Штраусову композицију, матуранти Средње школе „Бранислав Нушић” заиграли су и српско коло.

– Свака година када крене 1. септембар, ми мислимо далеко је крај школске године, међутим он, галопирајућим корацима стиже, и опет генерација коју чини ми се сад смо уписали у средњу школу, испраћамо у свет одраслих. Некако од прве године, после овог плеса који је карактеристичан за целу Европу, наши ђаци желе да ураде нешто више, што је карактеристично само за ове наше крајеве, а то је да одиграју српско коло. То је начин и да позову своје родитеље и остале суграђане да им се придруже у њиховом весељу – каже Ана Милићевић, директорка школе.

Она је истакла да се матурантски плес игра широм Европе и да је сокобањска школа у овом пројекту од 2010. године. Како објашњава ово би требало да буде 15. јубиларни плес, али је због епидемије корона вируса направљена пауза.

– Нажалост, имамо мало мање матураната ове године на плесу, то је просто ситуација са бројем ученика таква, мало са мотивацијом ђака, али сам сигурна да ће ова традиција бити настављена и наредних година и да је ово само један изузетак – додаје директорка.

Игру матураната похвалила је Далиборка Стевановић, директорка Културног центра, који је ове године уз Општину Сокобања подржао његову реализацију.

– Као и увек подржавамо све оно што се на локалу дешава. Деца су толико слатка и лепа да им све лепо стоји, и традиционални плесови Европе, али и наша традиционална кола и одлично су се снашли. Ово је још један доказ колико су матуранти спремни за нови живот и оно што им предстоји – рекла је Стевановићева, пожелевши матурантима, у име Културног центра, пуно успеха у даљем школовању и раду.

Матуранти су савладали кадрил уз помоћ професора физичког васпитања Дејана Милисављевића и Саша Живуловић који годинама уче ђаке плесним корацима. Ово је први корак у ономе што их очекује на крају школовања, а следе матурски испити, матурско вече и додела диплома којом ће још једна генерација бити испраћена у свет одраслих.

 

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + eight =