skola za dn

Сокобањска основна школа део пилот пројекта три министарства

Друштво

Основна школа „Митрополит Михаило” ове школске године део је заједничко пилот пројекта Министарства просветe, спорта и здравља под називом „Свако дете има право да расте здраво”, који се односи на већи број часова физичког васпитања.

Овај пројекат има за циљ да унапреди физичко васпитање деце и њихово здравствено стање које ће се пратити редовним систематским прегледима. За сада су пројектом обухваћене школе у којима се настава одвија у једној смени. Учествује 70 одељења од првог до четвртог разреда, 30 од петог до осмог и 20 одељења средње школе, сазнајемо од директорке Тање Глигоријевић.

− Ове године пројекат је експерименталног карактера и обухваћена су  три одељења наше школе, два одељења другог и једно одељење петог разреда. Ова одељења ће недељно имати два часа више физичког и здравственог васпитања у односу на остала одељења у школи. Према препорукама ресорног министарства укључени ће бити и представници Дома здравља, лекари спортске медицине који  ће прегледати децу и дати препоруке шта је потребно радити  у току ова два часа. То ће вероватно бити корективнме активности јер велики број ученика има проблема са повећаном телесном тежином, са деформитетима кичме и стопала па ће настава бити усмерена на корекцију − рекла је Глигоријевић.

Уколико овај пројекат заживи, а вероватно хоће јер је Министарство просвете закључило да је то најбољи модел који ће обезбедити боље услове у којима ће деца одрастати здравије, кренуће се са припремама за имплементирање на цео систем од наредне школске године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 11 =