„Дани поља кукуруза” у Читлуку

Друштво Пољопривреда

Пољопривредна саветодавна стручна служба (ПССС) Књажевац одржала је јуче „Дане поља кукуруза” на огледној парцели Зорана Петровића из Читлука која се налази у близини главног пута Сокобања-Књажевац, код скретања за Сесалац, Богдинац и Милушинац. Пољопривредне стручне службе ове огледе организују како би пољопривредни произвођачи на једном месту могли да виде производне потенцијале разних семенских кућа и различитих хибрида.

Срђан Цветковић стручни сарадник за ратарство у ПССС Књажевац каже да су на овом огледном пољу површине око један хектар и 60 ари, заступљене четири семенске куће и 21 хибрид од ФАО групе 300 до ФАО групе 600.

− Сетва је нешто каснила јер су април и мај били кишовити. Оглед је постављен 3. маја, примењене су све агротехничке мере, тако да оглед за сада изгледа добро у односу на велики број парцела пре свега у општини Књажевац где је било мање кише, овде је кукуруз још увек у зеленом стању и немамо скоро ни једну биљку која је подгорела, парцела је очигледно квалитетно припремљена и стајнак је учинио своје − рекао је Цветковић.

Наш саговорник додаје да ће се тачан принос наравно знати након бербе али да је већ сада извесно да ће на овој парцели бити изнад просека не само у односу на приносе у овој општини већ и читавој Србији. Наиме, у већем делу наше земље ове године је након кишовитог наступио сушни период који утицао на убрзано сазревање и мање наливање зрна што се негативно одразило на принос.

Данима поља у Читлуку присуствовао је и Горан Дудић помоћник председника општине за пољопривреду и рурални развој који је поздравио присутне и пожелео им срећан рад и добре приносе и у наредном периоду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =