Сокобања за празнике била део Међународног олдтајмер релија

Друштво

Рели четвороточкаша и двоточкаша ове године обишао је Тимочку крајину и источну Србију, а део овог догађаја била је и Сокобања. Иницијатива за одржавање оваквог релија потекла је из Ауто-мото клуба „Мерлин Монро” из Ћићевца, као вид и циљ да и становници других лепих земаља у самом окружењу Србије: Мађарске, Румуније, Словеније и даље, обиђу лепоте Тимочке крајине, њене туристичке дестинације, да пробају гастрономске специјалитете и да се упознају са истоком Србије и њеном још неоткривеном лепотом.

Међународни туристички олдтајмер (oldtimer) рели назван као „Рели пријатељства”, одржан је од 1. до 4. маја. Старт релија био је у граду Зајечару, а пут их је водио преко Неготина, манастира Буково, Књажевца и многих знаменитости истока Србије до Сокобање, где је изложба одржана 4. маја.


Јелена Николић председница Ауто-мото клуба „Мерлин Монро” из Ћићевца и једина жена у Србији која је део ове мушке приче олдтајмера, каже да је иницијатива дошла тако што има пуно учесника из других крајева који нису посетили источну Србију и неких 95 посто учесника никада није било у овим крајевима.

– Зато је та нека иницијатива била управо да се посети источна Србија. Да се виде те њене лепоте, да се прође путевима, обиђу манастири, археолошка налазишта попут Феликс Ромулијане, музеји и да се прикаже једна традиција и гастрономски специјалитети управо из ових крајева. Било је јако интересантно возити старе аутомобиле под пљуском неосветљеним путем, кривинама, тако да је тај Међународни туристички рели који је требало бити туристичког карактера постао и прави рели где смо ми буквално возили са пажњом да стигнемо на ову локацију у Сокобањи где сада видите и наше љубимце олдтајмере иза нас, а све уз пратњу Ауто мото савеза који нас је обезбеђивао у случају наших евентуалних кварова – рекла је тада Николић.

Поред модела фиће, старијих мерцедеса, фолцвагенових комбија, популарне ајкуле, Волвоа Б18, Пежоа 504, енглеског јагуара, југословенске Заставе 101, пажњу је својим романтичним линијама привлачио Фијат 508 из 1937. године познатији као Фијат Балила, власника Ненада Јовановића из Словеније који се овим почео бавити пре три деценије. Модел фијата који се производио од 1934. до 1937. године био је познат као Фијатов поклон Италијанима и ауто за народ.

– Почело је пре 30 година. Почели смо са моторкотачима и како смо остарели пребацили смо се на аутомобиле, пошто је лакше. Дошли смо са Фијат Балила из 1937. године на овај скуп први пут у Тимочку крајину. Сам крајолик је леп и посетиоци су били одушевљени, пошто неки у животу нису видели тако старе ствари. Неки се и сећају… Старији људи са којима смо разговарали – каже Јовановић.

Олдтајмери су у јутарњим часовима у Сокобањи били изложени на паркингу хотела Моравица, где су и сами учесници били смештени. Ревијални део и представљање Сокобањи почело је у 12 часова сокобањским улицама, након кога су путем Ртња и Бољевца стари аутомобили отишли у Криви вир, где је и након четири дана турнеје по истоку Србије завршен Међународни олдтајмер рели пријатељства.

Део атмосфере са релија пријатељства можете погледати и на нашем (You tube) каналу

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + five =