Sokobanja – prva ekološka opština u Srbiji

Društvo

Zahvaljujući opštini Sokobanja, JKP “Napredak” i Sekopaku, Sokobanja je postala prvo mesto u Srbiji koje ima kompletan sistem za primarnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada. U okviru projekta “Vašu ambalažu u reciklažu” u samom gradu obezbeđeno je 350 vidno obeleženih kontejnera različitih boja za sakupljanje PET ambalaže, papira i stakla kao i 4.000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada za svako domaćinstvo na teritoriji opštine Sokobanja.

– Sokobanja kao prva ekološka opština mora da uloži velike napore kako bi opravdala ovu titulu. Činjenica je da je ovo najstarija srpska banja, po mnogima najlepša, gde je razvoj zdravstvenog turizma zasnovan na prirodnim faktorima, nas obavezuje na efikasnu zaštitu i očuvanje prirodnih resursa. Razvoj turističke delatnosti u velikoj meri zavisi od prirodnih faktora koji čine okosnicu zdravstvenog turizma – kaže Isidor Krstić predsednik opštine Sokobanja.

U Sekopaku, koji je lider u upravljanju ambalažnim otpadom, imaju za cilj da se ovakav sistem primarne selekcije uspostavi u svim gradovima u Srbiji.

– Veliko mi je zadovoljstvo što smo zajedno sa opštinom Sokobanja uspeli da realizujemo ovaj značajan projekat koji će omogućiti da Sokobanja, kraljica banjskog turizma bude inovator i lider u domenu očuvanja životne sredine – kaže Violeta Belanović Kokir direktorka Sekopaka.

Iz opštine Sokobanja apelovali su na sve građane da se aktiviraju i daju svoj doprinos očuvanju prirodnih lepota naše banje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 7 =