Сокобања остварила највећи број ноћења за првих осам месеци ове године

Економија Туризам

Према извештају Републичког завода за статистику Сокобања је закључно са 31. августом , дакле у првих осам месеци ове године, остварила највећи број ноћења домаћих туриста од 542.049. Друга је Врњачка Бања са 529.450, трећи је Златибор са 394.364, четврти је Копаоник са 284.616 и пети Београд са 241.827 ноћења.

Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања каже да су њихове прогнозе, с обзиром да је изузетан промет остварен и у септембру месецу, и то на основу података из приватног смештаја јер хотели своје податке достављају директно Републичком заводу за статистику, да ће Сокобања прво место ,по броју ноћења задржати бар до краја новембра ако не и до краја године, када планинским дестинацијама наступа главна туристичка сезона.

– Међутим, Сокобања је дефинитивно збирно за првих осам месеци избила на прво место по броју ноћења. Оно што посебно радује све носиоце туристичке понуде и нас у Туристичкој организацији, је то што смо остварили раст од 28 одсто у односу на прошлу годину која је била рекордна. Добар је сваки раст, али када имате двоцифрен раст то је изузетан успех и напредак. Упркос пандемији и специфичној ситуацији где смо имали забране кретања и ограничење рада угоститељских објеката који су саставни део туристичке понуде, ми смо завршили 2020.годину, а 2021.годину приводимо крају, са одличним резултатима. Наше прогнозе су да ће Сокобања имати највећи раст у туризму у нашој земљи, што је и са тог аспекта доводи на прву позицију ‒ истиче Миленковић.

Иначе, Сокобања је ове, а и већ годинама уназад, на првој позицији и по просеку боравка туриста у једном месту са 5,2 дана односно ноћења. Треба нагласити да се једна туристичка дестинација сматра успешном уколико је просек задржавања три дана. У осталим, кључним туристичким дестинацијама наше земље тај просек износи од 2,8 до 3,2 дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + eighteen =