„Сокобања опенˮ окупио 35 клубова: Сокобањски џудисти освојили 11 медаља

Друштво Спорт

Преко 300 такмичара из 35 клубова из Србије и Русије окупило се овог викенда на трећем по реду турниру у џудоу „Сокобања опенˮ. У жестокој конкуренцији најбољих српских клубова Црвене звезде, Партизана, Кинезиса из Ниша, ОЈК из Београда, 13. Маја из Јагодине, Академика из Смедерева, сокобањски клуб „Карађорђевићˮ заузео је пето место у генералном пласману. Поред тога што су били добриорганизатори и домаћини, Сокобањци су освојили 11 медаља, пет златних, две сребрне и четири бронзане.

Злато су освојили Неда Милијић, Тара Андрејевић, Хелена Усаиновић, Урош Ристић и Тамара Нинић, сребрне медаље освојили су Димитрије Алексић и Даница Грозданић, док су се бронзом окитили Вук Андрејевић, Алекса Филиповић, Анђелија Стојадиновић и Илијана Стојадиновић.

Турнир значајан и за град

Ову велику спортску манифестацију, која је почела интонирањем државне химне „Боже правдеˮ, отворила је народна посланица Оливера Денић. Она је гостима пожелела добродошлицу и истакла да се Сокобања поноси својим џудо клубом.

– Не само због тога што они нижу изузетне резултате на спортским званичним табелама, већ због енергије, пријатељства, љубави и васпитања које узгајају у оквиру свог удружења са децом – рекла је народна посланица.

Сви такмичари показали су завидну жељу и истрајност, као и велико умеће и знање, рекао је тренер џудо клуба „Карађорђевићˮ Славиша Милијић, захваливши се свим учесницима и онима који су помогли организовање турнира.

– Сам турнир за Сокобању пуно значи, само треба да град то препозна и хвала Богу већ су почели да нас препознају. Поред такмичара свако је довео тренера, родитељи су ту, чланови породице и ту можда и 1000 посетилаца. Свако од њих ће да оде у парк или да купи нешто себи, неки и остају имамо доста преноћишта и мислим да је ово баш права ствар за општину као и за клуб – рекао је Милијић, након отварања турнира.

Борилачки спортови све популарнији 

На „Сокобања опенуˮ учествовао је и Џудо клуба „Кобраˮ из Смедеревске паланке, који је дошао до десетог места са освојених шест медаља. Овај клуб представило је десет такмичара, а тренер клуба Стеван Стевановић каже да је у последњих десетак година џудо постао веома запажен спорт.

– Те медаље које деца остварују и све остало имају ефеката на жељу за тренирањем. То је популаран спорт. Мени је драго пошто сам ја борац, посебно за те борилачке спортове. Генерално сваки спорт је добар. Борилачки спортови праве једну веома добру базу за све остале спортове и не постоји спорт који може да психомоторно развије децу боље од борилачких, а ја кажем увек претендујем на џудо, на рвање, па после све остало – поручио је тренер Кобри.

Прво место припало је Црвеној звезди, која је имала и највише такмичара на овом турниру, њих 40. Они су освојили 25 медаља, осам златних, исто толико сребрних и девет бронзаних. Друго место заузео је „Академикˮ из Смедерева са 22 медаље, док је трећи Партизан са освојених 18 медаља. Четврти је „Ипон 10ˮ из Пирота чији су такмичари освојили 14 медаља.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + five =