Kolonija

Сокобања инспирише сликаре: Отворена 26. Колонија „Сокоградˮ

Друштво Култура

Отварањем изложбе радова са прошлогодишње колоније, у малој галерији Легата Милуна Митровића, јуче је званично почела 26. Уметничка колонија „Сокоградˮ. Колонија која окупља велики број уметника из Сокобање и градова широм Србије трајаће до 4. јуна. По речима директорке Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ Јелене Стојановић, ове године локовна дела инспирисана бањом ствараће осам уметника из Краљева, Крушевца, Чачка, Ниша и Сокобање.

Поред свих непријатних ситуација које су нас задесиле у последње време, колонија траје и наставља да ниже године, а домаћин колоније Момир Армуш нада се да ће она доживети још минимум 25 година.

– Ово је изложба јубиларне колоније двадесет пете. Баш ми је драго што смо постигли тај број, а ја се надам и да ћу ја још доживети бар пет, шест још година. Жао ми је само што, ето, оснивачи ове колоније нису са нама. Пре свега Милун Митровић, чије име легат носи и покојни Војислав Стојановић Жућа. Остао сам ја да се борим и надам се да ћу допринети да Сокобања има тај ликовни живот што богатији – каже академски сликар Момир Армуш.

Kolonija

О уметницима који ових дана бораве и стварају у Сокобањи и о досадашњим колонијама похвално је говорио и Братислав Мајкић из Народне библиотеке “Стеван Сремац”, који у организацији учествује већ 17 година.

– Могу да вам кажем да за ових 17 година стварно нисмо имали промашај када је избор учесника у питању. Заиста су нам долазили добри уметници и та збирка од неких 200 слика са колоније је јако вредна и лепа. Тако исто и што се тиче прошлогодишњих радова, који су сада изложени, сви су одушевљени. Драго ми је и ове године имамо једну врло занимљиву ситуацију… Сви су учесници су некако из круга Сокобање на 100 километара одавде или су родом одавде. Тако да је некако, чини ми се, ова колонија онако најлокалнија. И оно што ми се до сад није десило да видим и да памтим за све ове године је да су првог дана сви поставили слике како треба, имају оне још хиљаду детаља, али су сви нешто врло вредни били од првог дана – каже Мајкић.

Kolonija

Уметници ће своја дела стварати у хотелу Моравица, а радови које буду сачинили биће изложени на 27. ликовној колонији. Организатор је Народна библиотека „Стеван Сремацˮ Сокобања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =