СО Сокобања: Целодневни боравак у вртићу пет хиљада динара

Друштво Политика

Јуче је одржана друга седница Скупштине општине Сокобања на којој су одборници већином гласова усвојили свих 14 тачака дневног реда.

Укупно 18 одборника гласало је за Стратегију развоја урбаног подручја града Зајечара и општина Књажевац, Сокобања и Бољевац. Одлука о усвајању Стратегије представља законску, регулативну и структуралну основу за развој урбаних подручја у наведеним општинама и граду, с обзиром на одређене потребе, ресурсе и стратешке циљеве општинских и градских власти, а у синхронизацији са стратешким документима националног и међународног карактера. Циљ израде Стратегије је да допринесе одрживом развоју урбаног подручја заснованом на подстицању развоја привреде, културног наслеђа, природне баштине, одрживог туризма, јачања урбано-руралних веза, прелазак на чисту енергију, што се у Сокобањи коришћењем отпадних термалних вода за грејање зграде школе, а у будућности и осталих јавних предузећа, већ примењује. Поред тога, боље коришћење потенцијала дигиталних технологија у иновационе сврхе, јачања социјалне компоненте, образовања и слично.

Усвојена је одлука о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета за 2023. годину. Завршни рачун буџета за 2023. годину треба да садржи извештај екстерне ревизије о финансијским извештајима. Поступак јавне набавке за услуге ревизије Завршног рачуна буџета општине Сокобања за 2023. годину, вршиће се у складу са Законом о јавним набавкама.

Одборници су донели Одлуку и о одузимању права коришћења и управљања над зградом биоскопа „Моравица” и зграде бр 1. Завичајног музеја, Народној библиотеци „Стеван Сремац” јер наведене непокретности нису више у функцији остваривања надлежности, односно делатности Народне библиотеке „Стеван Сремац” Сокобања.

Поменуте непокретности и зграда „Легата” следећом одлуком дате су на коришћење и управљање Јавној установи Културни центар „Сокобања”.
Туристичкој организацији Сокобања на коришћење и управљање додељене су просторије у приземљу објекта Завичајног музеја, просторије „Мале галерије” зграде „Легата”, део објекта зграде јединице локалне самоуправе у Сесалцу и помоћна зграда – летња позорница у Сесалцу.

Већином гласова донета је и одлука о накнади за вршење одборничке и друге дужности у органима и јавним службама општине. На основу ове одлуке, одборник Скупштине општине односно члан Oпштинског већа, осим председника и заменика председника Скупшине и члана Општинског већа који је на сталном раду, има право на накнаду за учествовање у раду седнице Скупштине општине или Општинског већа у нето износу од 5.000,00 динара по седници као и накнаду путних трошкова за долазак на седнице, а према цени аутобуске карте у локалном саобраћају. Шефови одборничких група имају правo на накнаду за рад у одборничкој групи у нето износу од 10.000,00 динара месечно. Заменик председника Скупштине општине има право на накнаду за рад у износу од 50% основне нето зараде председника Скупштине општине месечно.

Једна од битнијих одлука које су одборници донели на јуче одржаној седници односила се на утврђивање економских и регресираних цена програма васпитања и образовања у Предшколској установи „Буцко” Сокобања. Тако да ће економска цена васпитања и образовања у сокобањској предшколској установи износити од 33.333 динара месечно. С обзиром да учешће општине Сокобања износи 85 посто од економске цене (28.333 дин), родитељи ће плаћати 5.000 динара месечно за целодневни боравак детета у вртићу.

Већином гласова изабрана је и Комисија за родну равноправност, чланови Корисничког савета јавних служби и Савет за младе.
Донето је решење о престанку мандата члана Управног одбора Културног центра „Сокобања” Данијеле Васиљевић која сада врши дужност председника Скупштине општине Сокобања и именовању Славице Божиновић из Жучковца, за новог члана овог управног одбора. Оливера Денић, народна посланица, разрешена је дужности члана Школског одбора Средње школе „Бранислав Нушић”, а за новог члана именован је Горан Цена из Сокобање.

Наредна седница Скупштине општине Сокобања на чијем дневном реду ће, између осталог, бити и доношење буџета за ову годину, заказана је за четвртак 14. март.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 9 =