Šetnja po prirodi dobra za telo ali i za dušu

Društvo

Nacionalna akcija i kampanja Planinarskog saveza Srbije „Dan pešačenja”, održana je protekle subote i u Sokobanji u organizaciji Planinarskog kluba „Ozren”. Zbog specifičnosti uzrokovanih pandemijom, ovogodišnja akcija je bila realizovana uz strogo poštovanje svih mera zaštite, koje su planinarskim klubovima širom Srbije preporučene od strane Planinarskog saveza Srbije.

Ova planinarska aktivnost okupila je u Sokobanji 88 učesnika, i to većinom turista, koji su mogli da biraju da li će prošetati kraćom stazom (4,5km) ili dužom (9,5km) koje su pripremljene za ovu priliku. Učesnici su imali priliku da se uz pratnju i logističku podršku deset članova PK „Ozren” prošetaju prostorima zaštićenog prirodnog dobra – Predeo izuzetnih odlika „Sokograd-Lepterija” i tako dožive poznate turističke destinacije na nov, jedinstven način.

Šetači su oko 9 sati, krenuli iz centra Sokobanje preko parka „Banjica”, „Župan” plaže, onda zanimljivom stenovitom stazom, do male Popovice, a zatim do Lepterije gde su se svi učesnici odmorili a onda podelili u dve grupe kako bi jedni krenuli kraćom stazom koja je odatle vodila do Sokograda i nazad istom stazom do Lepterije, levom obalom Moravice do restorana „Pećina” zatim do male Popovice i nazad preko Župana i parka „Banjice” do Sokobanje. Druga grupa, koja je inače bila brojnija išla je dužom stazom od „Lepterije” novim krakom staze kroz šumu iznad Hajduk Veljkove pećine, Baba Rogine pećina, stazom od strelišta prema Golemom kamenu, Šiljatoj steni,odakle do Sokograda sa istočne strane, a zatim nazad do Lepterije i centra Sokobanje.

Aperture: 8
Camera: NIKON D7000
Iso: 100
Orientation: 1

Prema rečima Dragana Kneževića, člana PK „Ozren” pored toga što su poštovane mere zaštite, vodilo se računa i o fizičkoj sposobnosti učesnika, pa su često pravljene pauze da ne bi došlo do fizičkog premora.

− Ova akcija ima za cilj propagiranje zdravog načina života jer je bilo kakva fizička aktivnost dobro došla za naše telo i za fizičku stranu našeg organizma, jačanje imuniteta i sticanje otpornosti organizma ali se kroz bavljenje sportom uveliko nadograđuje i emotivna i mentalna strana našeg bića a kao vrhunac svega te aktivnosti u prirodi doprinose i produhovljenju čoveka − istakao je Knežević.

Među onima koji su učestvovali u ovoj akciji, brojniji su bili turisti. Dragan Nikolić iz Bora koji živi u Frankfurtu i Lazar Videnović, koji živi u Čikagu, prošetali su ovom prilikom dužom stazom. Prema njihovim rečima, staza nije bila laka ali da je vredelo prošetati njome i uživati u prirodi koja, kako su istakli, ne može da bude lepša.

Inače, „Dan pešačenja”, u Srbiji, ove godine je bio organizovan pod sloganom „SRBIJA HODA – ZA KORAK BLIŽE ZDRAVLJU”. Kao početnu akciju „Dan pešačenja i planinarenja” Planinarski savez Srbije prvi put je organizovao 2016. godine a ona je odmah naredne godine prerasla u zvaničan „Dan pešačenja” na nivou Srbije u čijoj realizaciji učestvuju skoro svi planinski klubovi. Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine + 17 =