Шетња по природи добра за тело али и за душу

Друштво

Национална акција и кампања Планинарског савеза Србије „Дан пешачења”, одржана је протекле суботе и у Сокобањи у организацији Планинарског клуба „Озрен”. Због специфичности узрокованих пандемијом, овогодишња акција је била реализована уз строго поштовање свих мера заштите, које су планинарским клубовима широм Србије препоручене од стране Планинарског савеза Србије.

Ова планинарска активност окупила је у Сокобањи 88 учесника, и то већином туриста, који су могли да бирају да ли ће прошетати краћом стазом (4,5км) или дужом (9,5км) које су припремљене за ову прилику. Учесници су имали прилику да се уз пратњу и логистичку подршку десет чланова ПК „Озрен” прошетају просторима заштићеног природног добра – Предео изузетних одлика „Сокоград-Лептерија” и тако доживе познате туристичке дестинације на нов, јединствен начин.

Шетачи су око 9 сати, кренули из центра Сокобање преко парка „Бањица”, „Жупан” плаже, онда занимљивом стеновитом стазом, до мале Поповице, а затим до Лептерије где су се сви учесници одморили а онда поделили у две групе како би једни кренули краћом стазом која је одатле водила до Сокограда и назад истом стазом до Лептерије, левом обалом Моравице до ресторана „Пећина” затим до мале Поповице и назад преко Жупана и парка „Бањице” до Сокобање. Друга група, која је иначе била бројнија ишла је дужом стазом од „Лептерије” новим краком стазе кроз шуму изнад Хајдук Вељкове пећине, Баба Рогине пећина, стазом од стрелишта према Големом камену, Шиљатој стени,одакле до Сокограда са источне стране, а затим назад до Лептерије и центра Сокобање.

Aperture: 8
Camera: NIKON D7000
Iso: 100
Orientation: 1

Према речима Драгана Кнежевића, члана ПК „Озрен” поред тога што су поштоване мере заштите, водило се рачуна и о физичкој способности учесника, па су често прављене паузе да не би дошло до физичког премора.

− Ова акција има за циљ пропагирање здравог начина живота јер је било каква физичка активност добро дошла за наше тело и за физичку страну нашег организма, јачање имунитета и стицање отпорности организма али се кроз бављење спортом увелико надограђује и емотивна и ментална страна нашег бића а као врхунац свега те активности у природи доприносе и продуховљењу човека − истакао је Кнежевић.

Међу онима који су учествовали у овој акцији, бројнији су били туристи. Драган Николић из Бора који живи у Франкфурту и Лазар Виденовић, који живи у Чикагу, прошетали су овом приликом дужом стазом. Према њиховим речима, стаза није била лака али да је вредело прошетати њоме и уживати у природи која, како су истакли, не може да буде лепша.

Иначе, „Дан пешачења”, у Србији, ове године је био организован под слоганом „СРБИЈА ХОДА – ЗА КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ”. Као почетну акцију „Дан пешачења и планинарења” Планинарски савез Србије први пут је организовао 2016. године а она је одмах наредне године прерасла у званичан „Дан пешачења” на нивоу Србије у чијој реализацији учествују скоро сви планински клубови. Циљ манифестације је подстицање здравих животних навика, указивање на значај кретања за унапређење здравља и радне способности, социјализација и развој туристичких потенцијала кроз уређење и експлоатацију уређених пешачких путева у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − three =