Сећање на страдање ратних другова: Навршила се и осма деценија

Друштво

Алекса Маркишић и Рајко Вићентијевић имена су која и данас памти Сокобања. Два борца која су изгубила животе исте ратне, 1942. године, за оне који негују сећање на њих, престављају не само жртву за отаџбину, већ и симбол ратног другарства.

– Рајко Вићентијевић је био металски радник из Београда, комунистичког опредељења, ишао је свуда где је требало. Борио се и на Јастрепцу, а када је дошло до Јошаначке битке и десетковања Озренског партизанског одреда, по задатку је дошао у Сокобању. Неколико месеци касније заложио је свој живот да би Алекса Маркишић остао жив. Међутим, није било среће. Убрзо је и Алекса Маркишић подлегао ранама. Није успео да сачува себе. Вићентијевић је жртвовао себе да завара непријатеље, али су они кренули за Алексом, сустигли га и погубили. Тако да је Рајко Вићентијевић био несебичан, што у погледу српства, то и у погледу свог друга Алексе Маркишића – истиче др Славољуб Јовановић, председник СУБНОР Сокобања.

У знак сећања на два бораца, јуче је у Сокобањи обележено осам деценија од њиховог страдања, а окупљени су се присетили и Димитрија Драговића, који је страдао у Јошаничкој бици новембра 1941. године. Цвеће је положено на бисте Маркишића и Драговића, а делегације су посетиле и гробно место Маркишића и Рајка Вићентијевића.

– Потомци Рајка Вићентијевића су хтели да га ексхумирају и да га даље пренесу. Међутим, остала је та идеја од стране следбеника Алексе Маркишића да остане у Сокобањи јер су се они заједно борили и погинули. Породица је то прихватила, тако да су они остали овде као два ратна друга – подсећа Јовановић.

Обележавању јубилеја присуствовали су потомци Алексе Маркишића, који живе у Сокобањи и унуци Димитрија Драговића, који су допутовали из Црне Горе. За ову прилику у Сокобању је дошао и академик и пуковник Жељко Зиројевић, потпредседник СУБНОР-а Србије, а присуствовао је и председник општине Сокобања Миодраг Николић, као и представници бољевачког и зајечарског СУБНОР-а и чланови ОО СПС-а у Сокобањи.
Академик и пуковник у пензији Жељко Зиројевић овом приликом је присутнима поклонио публикацију „Ватре са Озрена” посвећену животном путу и делу народног хероја и комесара Алексе Маркишића.

– Алекса Маркишић, Димитрије Драговић, Рајко Вићентијевић и прослављени борци Озренског партизанског одреда донели су слободу своме народу. Ту слободу коју ми данас уживамо, којој смо одани и коју чувамо. Негујемо и антифашизам који је за нас највећа светиња. А Србија је јака онолико колико смо јој одани и верни – рекао је Зиројевић, који је и један од аутора публикације „Ватре са Озрена”.

На обележавању јубилеја, СУБНОР Сокобање, поред чукаричког СУБНОР-а, добио је још једну побратимску организацију. Овога пута побратимство су потписали са СУБНОР-ом Крагујевац, чији су представници такође присуствовали обележавању годишњице страдања хероја НОР-а у Сокобањи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 15 =