Roda

Роде после дужег времена обрадовале Жучковац

Друштво

Сокобањско село Жучковац је познато по савременој производњи јабука. По објавама на фејсбук страници „Сокобањског еколошког друштва” можда ће убудуће бити запажено станиште птица селица.
У овдашњем еколошком друштву кажу да је ово треће гнездо на територији општине Сокобања. По једно постоји у самој Сокобањи и у Трубаревцу. Након десетак година, роде су поново направиле гнездо у Жучковцу, које се налази свега пар стотина метара од некадашње локације.

Roda

‒ Жучковачке роде су одабрале електрични стуб, али гнездо додирује жице, па постоји опасност да дође до кратког споја, или страдања птица од електрокуције. Због тога смо о овоме обавестили наше пријатељие из Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, који у сарадњи са компанијом ЕПС спроводе акцију постављања безбедних металних платформи за гнежђење – каже Владан Димитријевић, председник „Сокобањског еколошког друштва” и изражава наду ће нове роде и њихово гнездо „издржати” ову сезону, а да ће их следећег пролећа по доласку с југа дочекати безбедна платформа.

Roda

Иначе, подручје Сокобање је богато птичијим светом, а предњачи предео према Бованском језеру, тврде заљубљеници у њих. Зато је повратак рода у Жучковац вест вредна пажње. Ово птичије богаство је и значајан туристички потенцијал када је реч о привлачењу љубитеља природе из других крајева Србије.

Фото: Фејсбук страница Сокобањског еколошког друштва

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 7 =