KM - Naslovna

Конкурс за уређење кеја реке Моравице добио победника

Друштво

Изложба награђених радова на урбанистичко-архитектонском конкурсу за уређење реке Моравице са приобалном зоном туристичког садржаја одржана је јуче у малој галерији у Сокобањи. Прву награду у износу од 500.000 динара освојило је идејно решење са ауторском шифром „Визија 2030 Емилијан Јосимовић” из Београда, а другу идејно решење под шифром 20420, такође из Београда.

Ово је конкурс који је после дужег низа година организован у Сокобањи, иако су пристигла само два рада жири је констатовао да је конкурс успео јер су добијена квалитетна решења која омогућавају реализацију у наредним годинама, сазнајемо од председника жирија мр Мирољуба Станковића.

– Кокурс је расписала општина Сококобања, а разлог расписивања је уређење приобаља реке Моравице као једне од најатрактивнијих локација, које до сада није било предмет деловања претходних власти. У питању је простор површине 57 хектара који је једним делом неискоришћен а једним делом нападнут дивљом градњом. Идеја је да се томе стане на пут и да на том простору добијемо нове садржаје – каже Исидор Крстић, председник општине Сокобања.

Провопласирани рад, „Визија 2030 Емилијан Јосимовић” дело је ауторског тима састављеног од стручних људи који раде у Америци, Кини, Швајцарској и Србији на челу са Братиславом Илићем, архитектом из Београда.

KM - Bratislav Ilic– Моја идеја, као неког ко је пореклом из Сокобање, била је да направим тим који ће моћи да свеобухватно направи једну добру анализу и да формира једну визују за будућност Сокобање. Ово што смо ми направили је алтернативна будућност Сокобање. Идеја је да откријемо могућности тог подручја јавности Сокобање да прикажемо нашу визију даљег развоја Сокобање као једног монденског места какво је било у 19. и 20. веку. Истовремено смо покушали да комплетну ту историју интегришемо и да је кроз простор дефинишемо кроз ‘пут историје’ кроз формирање позоришног трга и додатних садржаја. Такође развијање нових видова туризма каквих има на Златибору, на Копаонику и осталим туристичким центрима – каже Братислав Илић архитекта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 13 =