Razvoj zadrugarstva – budućnost poljoprivrede

Poljoprivreda

Zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović i Slaviša Krstić, predstavnik ZZ „Agro Rtanj Sokobanja”, danas su prisustvovali 38. sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga na kojoj je bilo reči o aktuelnoj situaciji u zadrugarstvu, perspektivi razvoja zemljoradničkih zadruga sa posebnim osvrtom na uspostavljanje jedinstvenog i efikasnog sistema zadružne revizije.

Sednici koja je održana u proširenom sastavu prisustvovao je i Darko Božić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Božić je okupljenim novinarima rekao da je povod njegovog dolaska u Zaječar promocija zadrugarstva i obnova srpskih sela i podsetio sve zanteresovane da je Vlada Republike Srbije ove godine opredelila 820 miliona dinara za pomoć razvoju zadrugarstva.

Božić
Đorđe Božić

– Prošle godine realizovan je prvi konkurs i pomogli smo sa 200 miliona dinara, ove godine izdvojeno je više sredstava i prvi put biće pomognute i novoformirane zadruge –dodao je Božić.

– Revitalizacija starih i otvaranje novih zadruga je jedan od prioritetnih zadataka na kojima se mora raditi, pre svega, da bi sami poljoprivrednici dobili šansu da smanje svoje troškove proizvodnje, da budu konkurentniji sa svojim proizvodima na tržištu i da bi imali neku veću zaradu – rekao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

On je dodao da je prioritetni zadatak u narednom periodu razvoj zadrugarstva u planinskim i pograničnim oblastima.

Miloš Milovanović

– FAO i Evropska banka su pomogli donošenje zakona o zadrugama, a poslednje dve godine smo promovisali zadrugarstvo i razvoj i uopšte zadrugarstvo kao ideju među poljoprivrednim proizvođačima, ali i malim i srednjim preduzećima, zato što verujemo da je zadrugarstvo dobar odgovor na izazove globalizacije koji se susreću u sektoru agrobiznisa, a sa čijim tržišnim izazovima poljoprivrednici samo udruženi mogu da se izbore – rekao je Miloš Milovanović, koordinator programa FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju i Jugoistočnu Evropu.

Milovanović je dodao da će FAO i Evropska banka nastaviti da pomažu razvoj zadrugarstva u Srbiji detaljnim regulisanjem zadružne revizije i primenjivanjem najboljih iskustava zadrugarskih sektora zapadne Evrope.

Sednici su prsustvovali i predstavnici Zadružnog saveza Srbije i Okružnog zadružnog saveza, načelnik Borskog upravnog okruga, direktor Regionalne privredne komore, direktor RARIS-a Zaječar, predstavnici zemljoradničkih zadruga, udruženja iz oblasti poljoprivrede i pojedini poljoprivrednici sa područja Zaječarskog upravnog okruga, kao i predstavnici Poljoprivredne stručne službe „Timok” Zaječar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × five =