Ратко Дивјак Квартет – увертира у музички програм Нишвила

Култура

Сутра (у четвртак, 1. августа) на бини код Нишвил џез музеја у Нишкој тврђави званично почиње музички део програма овогодишњег фестивала. За увертиру у великом стилу, како поручују организатори, Нишвил представља квартет легендарног бубњара Ратка Дивјака, а пре тога наступиће дуо Анђелија и Никола и састав Trademarks. Програми испред Нишвил џез музеја почињу у 19:30.

Ратко Дивјак је рођен у Вуковару 1947. године, а први значајнији ангажман је имао у легендарним Осијечким „Динамитима” у којима су свирали Дадо Топић и Јосип Бочек. Завршио је џез бубњеве на академији у Грацу и по доласку у Загреб, од краја шездесетих био стални бубњар разних постава које је водио Бошко Петровић са којима је наступао на међународним џез фестивалима у Прагу, Будимпешти, Бечу, Берлину и Љубљани. У Сарадњу са Топићем наставио је у групи Тајм са којом је снимио неколико албума (укључујући легендарни „први”), а био је члан многих значајних џез рок постава: Септембер, састави Тихомира Поп Асановића, Сончна Пот… Пуну афирмацију као џез бубњар стекао је у Љубљани где постаје члан Плесног оркестра Радио телевизије Љубљана (касније Биг Бенд РТВ Словеније) и наступа широм Европе са многим гостима – светским џез звездама.

Ratko-Divjak

Дивјаков квартет чине клавириста Милан Станислављевић, саксофониста Адам Клем и контрабасиста Федор Рушкуц, а заједничко за све њих је што су родом из Србије, али су своје каријере, после студија џеза у Грацу остварили на трансферзали, Словенија – Аустрија – Немачка.

Комплетан програм овогодишњег Нишвил џез фестивала, који ће трајати до 11. августа, доступан је на званичном сајту www.nisville.com.

Фото: Нишвил тим

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 3 =