Пријава и одјава гостију на порталу е-Туриста не кошта ништа, а много значи сваком туристичком месту

Друштво Туризам

Када је у питању туристички промет у општини Сокобања, према централном информационом систему, јануар 2024. године је за 25% бољи од истог месеца прошле године и то не само када је број долазака у питању већ и ноћења. Година је кренула одлично, што значи да нам предстоји још једна добра туристичка сезона, можда и рекордна, сазнајемо од Љубинка Миленковића, директора Туристичке организације Сокобања.

Међутим, оно на шта је Миленковић посебно скренуо пажњу, пре свега, носиоцима угоститељске смештајне понуде код физичких лица је да би сви они који то до сада нису учинили требало да што пре изврше категоризацију јединица које издају, јер је Републичка туристичка инспекција најавила да ће у току ове године појачати контролу кључних дестинација са највећим туристичким прометом. То су претходне године учинили са Златибором и већ је дало резултате.

– Категоризацију и решење издаје јединица локалне самоуправе надлежно одељење у општинској управи. Комисија која врши проверу критеријума по Правилнику о категоризацији смештаја је из редова запослених у ТОСБ и гледамо да у најкраћем могућем року изађемо на терен и то обавимо – рекао је Миленковић.

Миленковић додаје да је поред категоризације веома битно, а представља и законску обавезу пријава и одјава туриста путем портала е-Туриста.

Пријављивање гостију преко портала е-Туриста законска обавеза.

Портал е-Туриста уведен је на основу Закона о угоститељству и пратећег правилника као централни информациони систем у области угоститељства и туризма. Путем њега се пријављују и одјављују туристи, плаћају боравишне таксе и категоришу објекти. Избегавање ове законске обавезе кажњава се високом новчаном казном. То је обавезан и бесплатан систем доступан путем интернета без потребе за посебним инсталирањем на рачунару.

 

– Од 2019. године знатно су смањени намети станодаваца када су у питању плаћање пореза и боравишне таксе. Они се плаћају паушално у складу са бројем категорисаних лежајева. Ви кад платите све намете, уписали једног или хиљаду гостију је исто, са увећањем броја туриста не увећавате намете, јер су већ плаћени за читаву годину без обзира на број гостију. Тако да заиста не постоји ниједан разлог да не испуните ову законску обавезу, посебно зато што је на тај начин приказан реалан туристички промет – рекао је Миленковић.

Пријава и одјава туриста преко портала е-Туриста је једноставна, а уколико станодавци још увек нису вични томе Туристичка организација Сокобања, већ четврту годину заредом врши бесплатну едукацију станодаваца.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 3 =