Превентивно против Трафикинга − Едукација за волонтере Црвеног крста

Друштво

Током протеклог викенда, у хотелу Моравица, одржана је едукација из области трговине људима за волонтере Црвеног крста. Обуку је похађало петнаесторо волонтера из Сокобање, Бољевца и Алексинца, са циљем да стечена знања пренесу својим вршњацима.

Вршњачка едукација, као облик преношења знања има веома важну улогу, посебно у области анти-трафикинга, где је неопходно радити на превенцији. Обуку волонтера реализовале су лиценцирани едукатори Црвеног крста, Ксенија Милосављевић из Сокобање, Тања Глишанин из Панчева и Марија Премовић из Краљева.

− Учесници ове едукације су и ученици наше Средње школе „Бранислав Нушић”, њих десет који ће по завршетку ове едукације моћи да едукују своје млађе вршњаке. Имамо и гостујуће општине са својим волонтерима, наше суседне општине Алексинац и Бољевац. Ми обележавамо Европски дан борбе против трговине људима 18 октобар, а радили смо својевремено едукације када су наши едукатори, Ксенија Милосављевић и Нада Савић, у школи имале низ радионица и планирамо да то обновимо са овим већим бројем едукатора. И пошто они на сваких три година обнављају своје едукације, односно лиценцирања, да увек имамо нови круг полазника, како би увек могли да обрађујемо и ову тему − рекла Милица Миленковић, секретар Црвеног крста Сокобања.

Према речима Ксенеје Милосављевић, домаћег тренера ЦК Сокобање, вршњачка едукација је веома битна и веома значајна за овај програм у циљу превентиве.

− Радимо превентиву. У циљу да их упознамо, шта је овај програм,на који начин ради, шта је то вршњачка едукација, које су мере превентиве,које су мере опреза, како уопште функционише цео ланац трговине људима и како ми можемо да помогнемо онима који могу да се нађу у том ланцу − истакла је Милосављевић.

Полазници са којима смо разговарали – Миња Ивковић из Бољевца, Стојадин Денкић из Алексинца и Даница Живановић из Сокобање кажу да ће им ова обука значити, јер се ради о важној теми о којој треба што више говорити, како би што више људи било упознато са начинима како препознати ризике и избећи опасност.

Црвени крст Србије своју улогу у борби против трговине људима заснива на мисији Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, са циљем превенције и настојања да се спречи увлачење људи у ланац трговине. То подразумева, првенствено, превенцију путем едукација, превасходно осетљивих група, деце и млађих, али исто тако и друге видове помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + twelve =