Претквалификациона такмичења и припреме за 60. „Прву хармонику”

Друштво Култура

Јубиларни 60. Међународни фестивал „Прва хармоника Србије-Сокобања 2023.” биће одржан од 8. до 10. августа на Великој сцени Летње позорнице „Врело”. Ово је једна манифестација са дугом традицијом, чије припреме трају и по десет месеци и око којих има много активности.

– Ми смо већ у новембру са фестивалским одбором и нашим партнерима који организују претквалификациона такмичења почели да радимо на припреми манифестације. Претквалификациона такмичења до сада су одржана у Бијељини и Панчеву. Већ овог викенда она ће за људе из дијаспоре, пре свега из западне Европе, бити одржана у Бечу. Након тога, 21.јуна претквалификациона такмичења биће одржана у Лесковцу, 24. јуна у У Сокобањи, 27.и 28. јуна у Сибници, 2. јула у Вуковару и 5. јула у Варварину – каже Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања.

Након ових претквалификационих такмичења, хармоникаши припремају, према пропозицијама, свој финални наступ. Тада ће бити објављена и обавезна композиција за сениоре који то морају да одсвирају у оквиру свог квалификационог програма.

– Осмог, деветог и десетог августа на Великој сцени Летње позорнице „Врело” биће одржан ревијални део, који ће почети прве две вечери у 20 часова а финалне вечери у 19 часова, зато што смо ове године одлучили да пре директног преноса на РТС наступи највећи број хармоникаша а потом ревијални део са наступима финалиста, проглашење Прве хармонике Србије 2023. и концерт. Прве вечери, поред наступа такмичара и неколико првих хармоника Србије из претходни година, с обзиром на то да је ово 60 фестивал, наступиће Никола Роквић, друге вечери Јелена Томашевић и треће, финалне вечери концерт ће одржати Лепа Брена – ракао је Миленковић.

Међународни фестивал „Прва хармоника – Сокобања” је културно-забавна манифестација, такмичарског карактера, која се одржава од 1962. године и једна је од манифестација са најдужом традицијом у нашој земљи. 41 годину фестивал се одржавао под називом „Прва хармоника Југославије”, док се од 2003. године одржава под називом Међународни фестивал „Прва хармоника – Сокобања”. Данас Фестивал ужива велики углед међу музичким стручњацима, извођачима и љубитељима хармонике. У последње три године Организација за туризам и културу Сокобања као главни организатор Фестивала уводи одређене промене у смислу измене пропозиција, дужине трајања фестивала и побољшања квалитета забавног дела програма, како би се повећао број учесника и посетилаца ове манифестације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 1 =