Преко 450 учесника из земље и иностранства на Фестивалу „Сокобања – Сокоград, игра стар, игра млад”

Друштво

Фолклораши из свих крајева Србије, Републике Српске , али и суседних земаља, Бугарске, Босне и Херцеговине, представили су игре, ношњу, традицију и културу својих крајева на Међународном фестивалу ветерана и рекреативаца „Сокобања – Сокоград, игра стар – игра млад”, одржаном у суботу на великој сцени Летње позорнице „Врело”. Наступу је претходио и дефиле учесника сокобањским центром града.

Ово је пети по реду фестивал ветерана и рекреативаца у Организацији КУД-а „Соко” из Сокобање и ове године окупио је 450 учесника и КУД-ова из Београда, Параћина, Пожаревца, Крагујевца, Угриноваца, Раткова, бугарског Севлиева, Приједора…

– Могу да кажем један од бољих фестивала у последњих неколико година. Имали смо специјалне госте, младу фрулашицу Марину Стевановић, флаутисткињу Тијану Бојовић, певачку групу ‘Дуд’ из Пожеге и једног изванредног хармоникаша који нам је дошао из Бугарске, врхунског виртуоза Божидара Каражина. Наравно подижемо границу. Увек све то за лествицу више. Мислим да је сада још јача организација била. Имали смо преко 40 људи у организацији који су гледали да сваки детаљ буде испоштован и да све буде како треба – каже Славољуб Ћирковић, председник КУД-а „Соко” из Сокобање.

Он додаје да је ово други фестивал у организацији КУД-а за непуних месец дана. Први фестивал, који био такмичарског карактера организовали су 18. маја и окупио је 520 учесника млађих узраста. На ова два фестивала кроз Сокобању је прошло негде око 1000 учесника и преко 30 културно-уметничких друштава што је, према речима председника КУД-а „Соко”, изванредна ствар, како за само друштво, тако и за промоцију Сокобање.

Далиборка Стевановић, директорка Културног центра Сокобања који је први пут и суорганизатор овог фестивала каже да је ово један од делова програма и подршке културно-уметничким друштвима и удружењима која се баве културом на територији општине Сокобања.

– Културни центар Сокобање у многоме подржава ову активност, и овакве активности јер на најбољи могући начин презентују Сокобању. Овде на летњој сцени су гости из Пожеге, Алексинаца, Приједора, Земуна, Књажевца, велики број окупљених фолклораша, и оно што је најинтересантније у целом фестивалу јесте да окупља и млађе и старије учеснике који гаје и чувају нашу традицију. Фестивал као такав, заиста на леп начин представља и Сокобању и културно-историјско наслеђе целе Србије – каже Стевановић.

Део атмосфере са фестивала у Сокобањи можете погледати на нашем (You tube) каналу

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + sixteen =