Folklor

Преко 450 учесника и 18 КУД-ова на Фестивалу „Сокобања-Сокоград, игра стар-игра младˮ

Друштво Култура

Љубитељи традиционалне игре и фолклора свих генерација и гости из различитих крајева Србије окупили су се овог викенда на трећем Фестивалу ветерана и рекреативаца „Сокобања Сокоград, игра стар – игра младˮ. Ни то што је изостало коло након дефилеа због радова у центру, ни кишовито послеподне, нису омели мештане и њихове госте да уживају у овој лепој манифестацији.

На летњој позорници Врело смењивало се преко 450 учесника, чланови КУД-ова из Зајечара, Ниша, Краљева, Крагујевца, Смедеревске Паланке, Војводине… презентујући своје играчко умеће и традиционалну игру свога краја.

– Први фестивал смо одржали 2018. године, наредни је био 2019, након тога смо имали две године паузе због короне и онда смо се потрудили да овај одржимо на највишем могућем нивоу. Имали смо преко 25 људи у организацији и 18 врхунских културно-уметничких друштава која су наступала. Имали смо и специјалне госте из врха етно сцене. Неду Николић, која је тренутно једна од највећих етно звезда, снимила је два албума са Софронијевићем, нашим најбољим хармоникашем, имала је солистички концерт за 10 година постојања на сцени, а има само 23 године. Ту је и једина жена гајдашица у Србији, Станислава Ђорђевић. Био је ту и наш суграђанин Витко Јазбиншек, човек који је наступао у емисији ‘Никад није касно’ – каже Слављољуб Ћирковић, председник КУД-а „Сокоˮ.

Он додаје да се у Сокобањи током године одржавају три слична фестивала која окупе око 1.700 учесника.

– Имамо почетком априла дечији фестивал, затим фестивал ветерана рекреативаца и августа месеца сабор ‘Игра коло под Озреном’. Сви фестивали су веома тражени – наводи Ћирковић.

Чланови КУД-а „Сокоˮ, домаћини ових фестивала, поред тога што угошћују колеге из других друштава, сокобањску игру проносе и на гостовањима ван граница наше земље. Наредног месеца путују на фестивал у Бугарску, почетком августа ће заиграти на манифестацији у Босни, а затим одлазе на бугарско приморје где ће имати турнеју.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + seventeen =