Motociklisti

Обука мотоциклиста и мопедиста на полигону у Сокобањи

Друштво

Возачи мотоцикала и мопеда често су изложени ризичним ситуацијама као учесници у саобраћају. Обука возача ових двоточкаша одржана је средином недеље и на полигону у Сокобањи у оквиру пројекта Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије. Тренингу су присуствовали представници Агенције, локалне самоуправе, припадници сокобањске полиције, мотоциклисти и чланови ауто-школе.

По речима вође пројекта Миодрага Димитријевића, обука у ауто-школама није на довољно високом нивоу да би возачи мотоцикала и мопеда самостално и безбедно учествовали у саобраћају.

– Агенција за безбедност саобраћаја финансира овај пројекат и покушава да возачима мотоцикала и мопеда пружи неко стручно усавршавање које не могу да добију редовним путем. Тренинг се састоји из практичног дела и ту се увежбавају вештине које помажу у потенцијално опасним ситуацијама. Ако се возач нађе у некој ситуацији која може непосредно да га угрози учи на који начин би могао најефикасније да избегне ту ситуацију – појашњава вођа пројекта „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедистеˮ у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Motociklisti

Из овог пројекта је проистекло и стручно усавршавање лиценцираних инструктора А-категорије, које се ради већ другу годину, а по речима нашег саговорника, преко 300 инструктора ауто-школа прошло је кроз пројекат.

– Једноставно смо схватили да је у ауто-школама недовољан ниво познавања проблематике обуке двоточкаша у смислу да људи никада нису доживели неку обуку на практичан начин, то је теоријско знање што није довољно за вожњу двоточкаша. Вожња двоточкаша је једна вештина која се годинама усавршава и ако ви на прави начин кренете од почетка, то делује једноставно. Међутим, ако немате те основе, морате да се вратите на почетак, па да онда почнете изнова, а много је теже грешке исправљати него учити од почетка на исправан начин – додаје Димитријевић.

У Агенцији за безбедност саобраћаја додају да се у обукама баве узроцима настанка саобраћајних незгода.

– Наш циљ је да обиђемо све локалне самоуправе и оне мање и да дођемо до сваког младог човека. Наш задатак је да им дамо нека нова знања, нова умећа, нешто што нису чули у ауто-школама, кроз неке различите манипулације мотора у месту и у покрету, да упознају свој мотоцикл како не би угрозили себе али и остале учеснике у саобраћају – каже Иван Бојевић из Агенције за безбедност саобраћаја задужен за двоточкаше.

Motociklisti

Тренинг за мотоциклисте и мопедисте организован је у сарадњи са локланом самоуправом из које истичу значај оваквих акција.

– Има овде доста полазника и ми овом акцијом желимо да им пошаљемо поруку, како њима тако и њиховим родитељима, да бринемо о њиховој безбедности. Општина Сокобања и Савет за безбедност општине Сокобања имају значајну и велику подршку републичке Агенције. Ово није прва акција коју радимо ове године. До краја године сигурно ћемо да спроведемо још неку акцију уз напомену да наш Савет интензивно брине за све учеснике у саобраћају. Управо је завршена стратегија саобраћаја са акционим планом. Сад крећемо у израду плана техничког регулисања у саобраћају где ћемо имати нове ознаке, тротоаре и све оно што иде уз то – каже Владимир Миловановић, заменик председника Општине Сокобања.

Пројекат обуке мотоциклиста и мопедиста Агенција за безбедност саобраћај спроводи од 2017. године и до сада је обухваћено више од 100 локалних самоуправа и преко 1500 возача.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 4 =