Позив за учешће: „Мали ртaњски врхови” – нова и атрактивна планинарска акција

Друштво

Планинарска акција „Мали ртањски врхови 2020”, у организацији Планинарског друштва „Оштра чука” и у сарадњи са Месном заједницом Шарбановац, биће одржана 5. јула. Стаза је од ове године на планинарској мапи, маркирана је обостарано и садржи путоказе. Дужина стазе је 22 километара (оба правца) а успон 700 метара. Отварање акције и полазак је у 8 сати. Ова планинарска акција биће занимљива и атрактивна из више разлога.

− Када неко спомене Ртањ, сви знамо за Шиљак, гребен и јаму леденицу, док остали врхови на Ртњу остају непознаница, не само сокобањским гостима и планинарима, већ и многим мештанима Сокобање и околине. Када мало детаљније завиримо у ту локацију приметићемо да ту нема само атрактивних врхова већ има и велики број пећина, јама и литица које нису у потпуности истражене. Ова стаза вам омогућава да делимично завирите у тајне тог масива који некада није био заборављен као што је то данас. Неки топоними, нпр. Костадиновица упућују на то да је ту било некадашње ловиште римског цара Констатина, где се на једном од врхова налази и његова камена столица – стоји, између осталог, у опису ове планинарске акције, који је објављен на фејсбук страници ПД „Оштра чука”.

Старт стазе је у селу Шарбановац које се налази на јужној падини Ртња, на надморској висини од 510 метара.

Након завршетка акције, мештани села Шарбановац и МЗ Шарбановац припремиће ручак за све учеснике акције. Из ПД „Оштра чука” поручују да планинари са собом понесу: слојевиту одећу, прибор за ручак (чинију и кашику), капу и два литра воде.

Пријаве за акцију на број: 064/92 02 909 Младен Антић или на ФБ страници – ПД Оштра чука.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 10 =