Весела и распевана „Бањска променада” на Врелу

Друштво Култура

Музички кабаре „Бањска променада” синоћ је на Малој сцени Летње позорнице „Врело” оживео Сокобању с почетка прошлог века. Интерактивном представом Милош Паовић, глумац Алексиначког позоришта – Дука Јовановић и музичка пратња ,Игор Цветковић- клавијатуриста, Стефан Милошевић – гитара и Братислав Мајкић – вокал и гитара, одвели су публику у време када се у Бањи под Озреном окупљала тадашња културна елита и крем друштво Краљевине Југославије, предвођени нашим чувеним комедиографом Браниславом Нушићем.

„Бањска променада” је заправо један комбинован музичко-сценски кабаре. Представља комбинацију класичне монодраме „Аутобиографија – Нушић у Бањи” која по тексту Бранислава Нушића а у режији Дуке Јовановића, настала 2001. године и до сада је одиграна више од 1.000 пута на територији Србије, БиХ и Црне Горе. Ова монодрама, која је базирана на анегдотама из Нушићевог живота, синоћ је публици представљена у новом руху, обогаћена музичким програмом и неким новим текстовима на које је глумац Милош Паовић, који тумачи лик Нушића, у међувремену наишао.

Ово је интерактивна представа у којој је публика уједно била и учесник, тако да је сат времена шале смеха и музике протекло као трен, а у представи су подједнако уживали они најмлађи као и најстарији мештани и гости на Летњој позорници.

Након представе Паовић је у амбијенту старе српске кафане „Сокаче” дао интервју за наш портал, истакавши да верује да је управо та кафана прво место које би Нушић посетио када би данас дошао у Сокобању и да би се сигурно одушевио јер је то објекат који својим постојањем и битисањем чува дух старе Сокобање каквом и желимо да је памтимо.

‒ Сокобања јесте синоним и за добро дружење, пријатељства, лепе жене и наравно за добро кафане и то је све оно што је Нушића привукло Сокобањи, поред оног да поспеши своје здравље и да се врати млад сваке године у Београд. Међутим и и многа уметничка дела, пре свега књижевна створена су у Сокобањи која је свој шарм и дух задржала и након Другог светског рата када је кренуо њен пуни развој као туристичког места. Оно што многи не знају је да је своје прве речи на сцени управо овде у Сокобањи, изговорио и чувени Милош Жутић. Ја сам то сазнао од Дуке Јовановића, који је такође један период свог живота и то педесетих година прошлог века провео овде и он је на неки начин убедио Жутића да први пут стане на сцену овде а он је затим, харизматичан какав је и био, наставио  касније тим глумачким стазама и постао једна од глумачких легенди. Поред тога и многи музичари су овде стварали, као и људи из других сфера уметности што само говори да Сокобања даје неку врсту специфичног, па сигурно могу рећи,  правог стваралачког серума, који је потребан свима који стварају у било којој уметности науци или некој другој сфери ‒ рекао је између осталог Паовић, који такође врло радо и врло често обитава у Бањи под Озреном.

1 thought on “Весела и распевана „Бањска променада” на Врелу

  1. Када ћете једном да научите тај податак да Сокобања није под Озреном, већ је под Девицом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =