Потписани уговори о субвенционисању пољопривредне производње

Друштво

Преко тридесет пољопривредних произвођача потписало је данас са Општином Сокобања уговоре о субвенционисању пољопривредне производње. Као што смо већ писали, локална самоуправа је за те намене ове године издвојила 12.200.000 динара. Интересовање пољопривредника за сада је највеће када је у питању субвенционисање куповине женске телади и пчеларске опреме.

Снежана Савић из Сесалца две године се бави пчеларством и исто толико користи новчана средства које општина додељује за субвенционисање производње. Према њеним речима, прошле године је конкурисала и добила субвенције за почетнике, а данас је потписала уговор о додели средстава за унапређење пчеларства кроз субвенционисање куповине пчеларске опреме, кошница и ројева пчела. Наша саговорница има за сада 45 кошница и истиче да јој овакав вид новчане помоћи, који износи 50% од уложених средстава много значи и да намерава да конкурише сваке године.

Након потписивања уговора, Исидор Крстић председник општине Сокобања је пожелео пуно успеха у даљем раду свим пољопривредним произвођачима. Крстић је рекао да је локална самоуправа од доласка на власт учинила много тога да се живот и рад у руралним подручијима наше општине побољша и то увођењем бесплатног превоза као и издвајањем знатно више новчаних средстава за уређење атарских путева и развој села.

– Све што је у нашој моћи ми ћемо чинити и даље и нећемо овде стати када је у питању унапређење пољопривредне производње и развој наших села – истакао је Крстић и додао да и сами пољопривредници морају схватити да су захтеви тржишта сурови, као и да се сви проблеми могу превазићи удруживањем однос формирањем земљорадниких задруга.

– Битно је да удружимо снаге и средства јер само тако можемо успети – казао је он.

Владимир Миловановић, председник комисије за доделу средстава у пољопривреди, каже да су данас потписани само неки уговори о субвенционисању а да ће наредне недеље бити обрађено још захтева и додељено још новчаних средстава. За месец дана биће извршен и ребаланс буџета, тако да ће новац од ставки за које постоји слабије интересовање бити преусмерен на ставке за које су сокобањски пољопривредници заинтереосовани. Миловановић је додао да ће новца бити за све и да средстава и ове као и прошле године има више него заинтересованих пољопривредника.

Представници локалне самоуправе редовно обилазе сокобањска села и становницима предочавају предности субвенционисања, али и поред тога интересовање није на очекиваном нивоу, зато је он још једном замолио пољопривредне произвођаче који су данас потпислали уговоре да своје мештане и чланове удружења информишу о значају субвенционисања пољопривредне производње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 11 =