Поново започета рециклажа: Овога пута много озбиљније

Друштво

Како би Сокобања сачувала епитет „зеленог срца Србије”, а и да би се штедели ресурси, предузеће „Напредак” поново је започело процес рециклаже отпада. Овога пута, како кажу, много озбиљније и са добро осмишљеном стратегијом. У прилог томе говори низ састанака које су представници предузећа одржали са Миодрагом Николићем, челником општине и Виолетом Кокер, директорком Секопака, са којим је Сокобања започела сарадњу још пре више година, али она није заживела како је планирано.

Запослени у „Напретку” свакодневно раде на пословима рециклаже, а велика количина отпада која би завршила на депонији или у природи, балирана је и испоручена Секопаку на даљу прераду.

Контејнери за селекцију отпада; фото: К. Ђ.

Директорка „Напретка” Ана Вељковић каже да је сарадња са Секопаком обновљена, а да је сада потребно вратити поверење људи, али их и едуковати како да правилно рециклирају отпад.

– Грађани, који су и почели да правилно селектују отпад, су можда у једном тренутку изгубили поверење у наше службе и зато смо желели да тај цео процес започнемо и овога пута урадимо на прави начин. Апелујем на све наше грађане да нам се прикључе у борби за лепшу и чистију Сокобању. На неколико локација имамо проблема. Поред постављених и празних контејнера за комунални отпад, у овим пластичним за рециклажу се одлаже и комунални отпад и пепео и разне друге врсте отпада, што нама заиста отежава посао – напомиње Вељковићева.

Да се овога пута у посао рециклаже ушло врло озбиљно, показује и то што су радници предузећа у претходном периоду направили попис свих контејнера и канти за рециклажу, у граду и у месним заједницама. Они су опрани и редизајнирани, а сломљени поклопци замењени су новим.

– Припреме за рециклажу текле су у два смера. Први је постављање контејнера за рециклажу којих на терену тренутно имамо 68. Сви су видно обележени налепницама, за скупљање пет амбалаже, картона и стакла, чак се разликују по бојама поклопаца који су жути, црвени и плави. Друга фаза је била кампања по трговинским објектима, обишли смо све трговинске објекте у Сокобањи где наше возило креће сваког јутра у прикупљање рециклажног отпада – каже Радмило Анђелковић, пословођа одељења рециклаже и додаје да је прошле године прикупљено само 35 тона картона, што би било пола депоније.

Руководство „Напретка” истиче да су они озбиљни у намери да Сокобања буде далеко чистија него што је сада, али да им је у томе потребна и помоћ грађана. Због тога је, како истиче директорка Ана Вељковић, врло битно развијати еколошку свест код грађана, посебно код деце.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 7 =