Poljoprivreda

Пољопривредници добили субвенције: За почетак потписан 31 уговор

Друштво Пољопривреда

Пољопривредни произвођачи са подручја сокобањске општине добили су прве субвенције у овој години. У општинским просторијама потписан је 31 уговор, а подељено је милион и 300 хиљада динара бесповратних средстава.

Највише уговора потписано је у области пчеларства, 15, затим говедарства 10, овчарства два, док су четири произвођача добила субвенционисање камате. У Општинској управи објашњавају да ће пресек бити свака два месеца до октобра, докле траје конкурс за пољопривреду.

– Желимо да колико-толико овим средствима помогнемо пољопривредне произвођаче у овим тешким временима, када су угрожене све области, када је све скупо, када је дизел гориво отишло преко 200 динара. Сва минерална ђубрива су четири, пет пута поскупела. Ово је само мали вид помоћи пољопривреднику да преживи у овом времену – каже Горан Дудић, помоћник за пољопривреду.

Међу пољопривредницима који су данас потписали уговор са председником општине о додели бесповратних средстава је и Зорица Рајић из Шарбановца. Каже да субвенције користи већ дужи низ година, али да су овога пута оне недовољне за сточарство, област којом се бави.

– Гајим музне краве и са 13 грла спали смо на седам. Од продаје сира сам финансирала намирнице за своју кућу и обезбеђивала себи за лечење, тако да не тражим од сина. Јако је важно да нама пољопривредницима још више помогну општина и министарство, да ја опет догодине оставим, не једно теле него да оставим три, па да опет дођем до 15 музних крава – каже нам ова пољопривредница из Шарбановца, објашњавајући да је поскупљење и смањење грла утицало и на мању продуктивност.

Poljoprivreda

У локалној самоуправи додају да су свесни поскупљења које је донела криза изазвана глобалним догађајима, али да због процедура нису могли да увећају субвенције.

– Ту се ради конкретно о куповини женске телади. Програм за ову годину прављен је крајем децембра месеца и сагласност даје Министарство пољопривреде. Износ од 30.000 динара по једном женском телету можда не прати тих 50 процената од куповине, јер цена телета је, од рата у Украјини на овамо, много повећана, тако да је сад жива вага женских телади преко 400 динара. Али ова година мора овако да се изгура, па ће се за следећу годину тај износ сигурно повећати како би пратио тих 50 процената од тржишне вредности телета – најављује помоћник за пољопривреду Горан Дудић.

Ове године за директна давања пољопривредницима планирано је шест милиона и 200 хиљада динара. Поред подмлатка у говедарству, овчарству, козарству, свињарству, куповине пчелињих ројева… ове године уведена је и нова мера. То је осигурање усева, животиња и вишегодишњих засада где локална самоуправа финансира30 процената уз 40 процената које финансира држава, тако да на терет власника остаје 30 процената за неку осигурану производњу.

Poljoprivreda

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + four =