Poljoprivreda

Poljoprivrednici dobili subvencije: Za početak potpisan 31 ugovor

Društvo Poljoprivreda

Poljoprivredni proizvođači sa područja sokobanjske opštine dobili su prve subvencije u ovoj godini. U opštinskim prostorijama potpisan je 31 ugovor, a podeljeno je milion i 300 hiljada dinara bespovratnih sredstava.

Najviše ugovora potpisano je u oblasti pčelarstva, 15, zatim govedarstva 10, ovčarstva dva, dok su četiri proizvođača dobila subvencionisanje kamate. U Opštinskoj upravi objašnjavaju da će presek biti svaka dva meseca do oktobra, dokle traje konkurs za poljoprivredu.

– Želimo da koliko-toliko ovim sredstvima pomognemo poljoprivredne proizvođače u ovim teškim vremenima, kada su ugrožene sve oblasti, kada je sve skupo, kada je dizel gorivo otišlo preko 200 dinara. Sva mineralna đubriva su četiri, pet puta poskupela. Ovo je samo mali vid pomoći poljoprivredniku da preživi u ovom vremenu – kaže Goran Dudić, pomoćnik za poljoprivredu.

Među poljoprivrednicima koji su danas potpisali ugovor sa predsednikom opštine o dodeli bespovratnih sredstava je i Zorica Rajić iz Šarbanovca. Kaže da subvencije koristi već duži niz godina, ali da su ovoga puta one nedovoljne za stočarstvo, oblast kojom se bavi.

– Gajim muzne krave i sa 13 grla spali smo na sedam. Od prodaje sira sam finansirala namirnice za svoju kuću i obezbeđivala sebi za lečenje, tako da ne tražim od sina. Jako je važno da nama poljoprivrednicima još više pomognu opština i ministarstvo, da ja opet dogodine ostavim, ne jedno tele nego da ostavim tri, pa da opet dođem do 15 muznih krava – kaže nam ova poljoprivrednica iz Šarbanovca, objašnjavajući da je poskupljenje i smanjenje grla uticalo i na manju produktivnost.

Poljoprivreda

U lokalnoj samoupravi dodaju da su svesni poskupljenja koje je donela kriza izazvana globalnim događajima, ali da zbog procedura nisu mogli da uvećaju subvencije.

– Tu se radi konkretno o kupovini ženske teladi. Program za ovu godinu pravljen je krajem decembra meseca i saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede. Iznos od 30.000 dinara po jednom ženskom teletu možda ne prati tih 50 procenata od kupovine, jer cena teleta je, od rata u Ukrajini na ovamo, mnogo povećana, tako da je sad živa vaga ženskih teladi preko 400 dinara. Ali ova godina mora ovako da se izgura, pa će se za sledeću godinu taj iznos sigurno povećati kako bi pratio tih 50 procenata od tržišne vrednosti teleta – najavljuje pomoćnik za poljoprivredu Goran Dudić.

Ove godine za direktna davanja poljoprivrednicima planirano je šest miliona i 200 hiljada dinara. Pored podmlatka u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu, svinjarstvu, kupovine pčelinjih rojeva… ove godine uvedena je i nova mera. To je osiguranje useva, životinja i višegodišnjih zasada gde lokalna samouprava finansira30 procenata uz 40 procenata koje finansira država, tako da na teret vlasnika ostaje 30 procenata za neku osiguranu proizvodnju.

Poljoprivreda

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 5 =