Pobednici ovogodišnje Prve harmonike Srbije

Društvo Kultura

Protekle nedelje završen je 59. Međunarodni festival „Prva harmonika Srbije,Sokobanja 2022ˮ. Festival je trajao 3 dana, od 10. do 12. avgusta, i okupio je veliki broj posetilaca, ljubitelja harmonike, dobre pesme i zabave.

U kategoriji juniora prvo mesto poneo je Lazar Stanojević. U kategoriji dueta starijih od 15 godina, titule su poneli Ivana Petaković i Lazar Stanojević. U kategoriji seniora prvo mesto poneo je Jovan Pajović.

Tu čast, da ove godine 2022, ponese titulu Prve harmonike Srbije, Sokobanja, imao je Lazar Stanojević iz Padinske skele. Diplomu, pehar i harmoniku marke Dival, pobedniku je uručio predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić, a svečano proglašenje proteklo je sa uzbudljivim vatrometom na nebu iznad Sokobanje.

Može se reći da je Prva harmonika Sokobanje, sa svojih šest decenija postojanja, sinonim i simbol očuvanja tradicije u obliku muzičkih festivala. Za svojih 59 godina menjala je svoje nazive iz „Prve harmonike Jugoslavijeˮ, preko „Prve harmonike Sokobanjeˮ, a od 2018. godine je pod imenom „Prva harmonika Srbije – Sokobanjaˮ. Svojim postojanjem iznedrila je veliki broj najboljih harmonikaša Srbije, Evrope i sveta, kao i kompozitora, muzičkih urednika, šefova ansambala.

Organizator Prve harmonike Srbije je Turistička organizacija Sokobanje, a pokrovitelj opština Sokobanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three + ten =