Radenkovanje

Планинари Оштре Чуке обележили једанаест година љубави према планинама и природи

Друштво

Планинарско друштво „Оштра Чукаˮ из Сокобање у недељу је обележило једанаест година „Раденковањаˮ, планинарске акције по обронцима планине Девица, чији је сам старт у селу Раденковацу, где се налази и Рудина, шума столетних храстова.

Овај планински потез, испресецан многобројним путевима, водио је планинаре, госте, заљубљенике у природу преко овог рустичног села, његове чесме, шуме борова чији је топонимски назив Пљоштина, поред малене, али не и заборављене црквице Светог Петра и Павла, на којој се о Петровдану мештани увек окупљају. Radenkovanje

Пут је водио ка врху Големи камен, низ Брестову падину, према Градцу. Ту је и кањон Беле реке, који оставља својом лепотом и висином без даха, а и ветром који у јаким ударима дочарава боравак на овој планини.

Планинари су повратком посетили и Лабуковски Спасовдан, чувени манастир Светог архангела Гаврила посвећен Вазнесењу Господњем, а преко Лесковика, ливада Росуља, Селишта, извора, водопада, врха Главчина, натраг у шуму Рудина и еколошко-планинарски дом „Певацˮ, где су их домаћини дочекали посним и мрсним пасуљем, вешто спремљеним у казанима.

– Као и увек, за ‘Раденковање’, нисмо били, да кажем, много креативни. Увек вртимо неколико стаза. Имали смо стазу исту као прошле године, само што је ишла обрнутим редом. И ове године смо имали доста планинара, еколога, а било је и пуно деце са родитељима, што је јако битно. Ту су нам из саме Сокобање, Ниша, Зајечара, Бора и других градова. Има људи који су и први пут дошли. И сви су имали прилике да уживају. Стаза није била захтевна. Износила је негде око десетак километара, са врло малом висинском од 465 метара и највишом тачком Големи врх, 861 метар надморске висине. И могу да кажем да је све протекло по плану и програму. Више смо седели него што смо шетали, али смо и уживали све време. Тако да мислим да су људи баш задовољни – каже Младен Антић,председник ПД Оштра Чука.

Radenkovanje

Младен Антић додаје да се са овим 11. Раденковањем, за ову годину, завршавају велике планинарске акције.Оне спорадичне, зимске, можда ће открити неке нове путеве и неке нове пределе. За оне велике чека се пролеће да гора поново озелени.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =