Ове године у Реснику: Одрживи модел управљања отпадом

Друштво

Сокобањско еколошко друштво (СЕД) поред унапређења заштите животне средине и живог света, али и очувања природног, културног и етнолошког наслеђа, ове године планира да успостави одрживи модел управљања чврстим отпадом у селу Ресник крај Сокобање, како би становници добили квалитетнији животни простор и здравију, сигурнију и продуктивнију околину.

Чланови овог еколошког друштва сматрају да је лош систем управљања чврстим отпадом не територији општине Сокобања највећи еколошки проблем заједнице, чије решавање има кључни значај за становништво са здравственог, али и економског аспекта, с обзиром да је Сокобања туристичка дестинација

− Како је решење овог проблема комплексно и захтева велика средства, СЕД другом фазом иницијативе жели да уведе одрживи систем управљања отпадом на територији једног сокобањског села – Ресника. Општина Сокобања добиће својеврсну оазу чисте средине односно прву сеоску месну заједницу у којој је на адекватан начин регулисано управљање отпадом, а природа потпуно очишћена од дивљих депонија. Искуства и резултати ове иницијативе биће у наредном периоду примењени на све остале месне заједнице, како би општина Сокобања постала потпуно чиста, без иједне дивље депоније и загађивача на својој територији − каже Владан Димитријевић из овог удружења. 

Сокобањско еколошко друштво постоји непуне две године. Тренутно има 32 активна члана и приближно још толико симпатизера односно  неформалних чланова који редовно учествују у акцијама, подржавају рад друштва, указују на еколошке проблеме у општини и дају предлоге за области у којима треба деловати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 14 =