Освећена црква Вазнесења Господњег у Дугом Пољу

Друштво

Уз присуство великог броја верника јуче је свечано освећен храм Светог Вазнесења Господњег у Дугом Пољу. Освећењу је, поред мештана било и верног народа из Сокобање и околине, а били су присутни и Миодраг Николић, председник општине Сокобања, Владимир Миловановић, заменик председника и Владан Петковић, председник скупштине. Овај свечани чин предводио је његово преосвештенство владика Тимочки господин Иларион уз саслужење више свештеника и монаха Тимочке епархије и свештеника из Сокобање уз подршку хора храма Рођења Пресвете Богородице из Зајечара.

У обраћању верницима након чина освећења владика Иларион је рекао да је посебно радостан што, уз све неизвесности које су нас снашле почетком године, црква Вазнесења је ипак освећена како је и било планирано. Након чина освећења владика Иларион, у име Тимочке епархије је доделио захвалнице за посебан допринос у градњи цркве, Јовици Стевановићу из Дугог Поља, Љубиши Јовановићу из Дугог Поља и Милану Стевановићу из Сокобање.

− Овим чином освећења овај храм је добио своју пуноћу и добио свој завршетак и сигуран сам да, ће за вас који овде живите, који се овде молите Богу и који ћете се тек молити Богу овај простор бути центар духовне Васељене, центар духовног света − рекао је владика Иларион.

Приликом освећења храма у Свету трпезу која се налази унутар олтара уграђују се мошти светих мученика који су пострадали за веру. Захваљујући владики Славонском, Јовану у Свету трпезу дугопољске цркве уграђене су мошти мученика из Јасеновца. Овим чином црква, која је до тог тренутка била само обичан објекат постаје светиња.

Изградња цркве почела је 2003. године и захваљујући мештанима али и бројним ктиторима већ неколико година у овом светом храму се окупља верни народ из овог села. Иницијатива за изградњу храма потекла је од житеља Дугог Поља и тадашњег пароха протонамесника Илије Чупића, пошто су мештани за своје верске потребе, одлазили у Сокобању и околна насеља. Раније је на том месту постојало верско обележје где су људи палили свеће а постоје приче да је на том месту давно постојала капела. У споменици епархије Тимочке из периода 1834. до 1934. постоје записи које потвруђују ову причу. Тамо се наводи да је у Дугом Пољу постојала капела која је била заобљена са источне стране и имала је два прозора. Такође постоје приче да је током градње цркве Светог пророка Илије, која је започета 1869. године, спомињана капела у Дугом Пољу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 15 =