Општини Сокобања признање ЕУ за Зелену агенду у Србији

Друштво

Уз подршку Европске уније и у сарадњи са амбасадом Шведске, Европском инвестиционом банком, Министарством заштите животне средине и Програма УН за развој, општини Сокобања је у понедељак, 20. фебруара 2023. додељено признање за иновативно решење за грејање школских објеката у центру Сокобање геотермалним водама из турског купатила, чиме би се знатно смањила емисија штетних честица.

Од 140 предлога из приватног и јавног сектора пристиглих на четири јавна позива, решење општине Сокобање је једно од 16 најбољих за зелену транзицију,а уједно је и једина локална самоуправа која је овим поводом и добила признање.

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Сандра Докић рекла је да је одржив економски развој Србије који уважава заштиту животне средине и добробит свих грађана један од главних приоритета Владе Републике Србије, а посебно је истакла да је ово министарство поносно на решење Сокобање и да представља пример одличне праксе и за друге локалне самоуправе,а посебно српске бање.

У име општине Сокобања, признање је примила шефица Кабинета председника општине Оливера Денић и нагласила да је част и задовољство што се препознају напори општине Сокобања да се развија у складу са зеленом агендом која је један од глобалних приоритета 21. века, као и да ће локална самоуправа наставити овим правцем.

 − Општина Сокобања планира да избаци из употребе котларницу која користи угаљ, и уместо ње уведе систем који користи геотермалну воду за грејање две школе у центру Сокобање Основне школе „Митрополит Михаило” и Средње школе „Бранислав Нушић” − објаснила је Денић.

Она је напоменула и да би се тиме побољшао квалитет ваздуха јер би неефикасна и загађујућа котларница у центру града била замењена чистијом алтернативом која користи обновљиви извор енергије.

− Котао, који се тренутно користи биће замењен топлотном пумпом која ће користити отпадну термалну воду из бањских купатила у бањском центру с просечном температуром од 32 целзијусова степена.За веома хладне дане, као додатни извор топлотне енергије користиће се котао на пелет. Ова идеја има додатну вредност у томе што се може реплицирати на другим местима са изворском бањском водом виших температура − објаснила је Денић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =