Општини Сокобања као најтранспарентнијој у претходној години СКГО доделио 14 рачунара

Друштво

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Стална конференција градова и општина прогласили су општину Сокобања најбољом у категорији „Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе”. Годишња награда додељена је маја месеца а јуче је поводом тога стигла награда у опреми. Марко Томашевић заменик генералног секретара Сталне конференције градова и општина(СКГО) уручио је председнику општине Миодрагу Николићу, 14 рачунара.

− Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина је расписало конкурс који је реализован за 2023. годину за избор најбоље општинске/градске управе, за примену принципа добре управе. Постоји неколико принципа награђивања, а конкретно у случају општине Сокобања добијена је награда за транспарентност и јавност рада. Општина Сокобања је показала изузетно занимљив принцип приликом доношења Плана развоја укључивањем великог броја грађана. Реч је о неуобичајном методу за локалне самоуправе у смислу што је већи део тог процеса прописан законом, а у случају Сокобање ишло се и даље од онога што се захтева законом што се тиче укључења грађана − рекао је Томашевић.

Томашевић је додао да Стална конференција градова и општина подржава локалне самоуправе у реализацији принципа добре управе, како би локалне самоуправе унапредиле своје услуге према грађанима.

Сама награда се састоји из два дела, тако да ће поред рачунара  општина Сокобања добити и 2,5 милиона динара која ће према речима председника општине Миодрага Николића бити у наредна два месеца употребљена за опремање сеоских игралишта.

− Од када сам на месту председника општине од 2020. године, трудио сам се да ширу јавност, привреду, удружења укључимо у доношење не само стратешких планова и одлука, већ да учешће у раду органа локалне самоуправе спустимо до нивоа најобичнијих одлука које се тичу свакодневног живота грађана. Из тог разлога смо отворили разне апликације које су омогућиле свакодневну комуникацију са грађанима. Комуникација се одвија путем електронске поште и друштвених мрежа фацебоок-а и инстаграма, а грађани на одговоре не чекају дуже од 24 сата. Прихаватамо све предлоге а од скоро смо формирали и Канцеларију за младе, како би комуникација и са њима била боља, а у циљу правовременог одговора на њихове потребе − рекао је Николић.

Додели рачунара поред председника општине присуствовали су и начелница Општинске управе Милена Гаћеша и Славиша Крстић члан Општинског већа општине Сокобања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + 19 =