Огласило се Министарство: У несрећи у руднику угља „Соко” погинуло осам рудара

Друштво

У несрећи у руднику која се јутрос догодила у руднику угља „Соко” код Сокобање погинуло је осам рудара, а 18 је повређено, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике. Потпредседница Владе и проф. др Зорана Михајловић обишла је рудник у којем се несрећа догодила и изразила саучешће породицама страдалих рудара.

– У име Владе Србије, у име свих нас и своје лично име изражавам саучешће породицама страдалих. Држава ће помоћи колико год је могуће породицама. Ово је тежак тренутак за све људе који су овде, али и за све нас. Инспекција, полиција и сви надлежни органи су на лицу места и раде све што је неопходно како бисмо након истраге знали тачне узроке трагедије – рекла је Михајловићева.

Саша Спасић, директор ЈП ПЕУ Ресавица, рекао је да се рударска несрећа у јами рудника „Сокоˮ, догодила нешто после четири сата ујутру у делу лежишта рудника источног поља у трећој смени, приликом редовних радова на експлоатацији угља.

– Према још незваничним информацијама, дошло је до зарушавања угља у откопној комори ВЕ 3/1 и наглог продора метана у радни простор. Изражавам саучешће породицама настрадалих рудара, ту смо за њих у било ком моменту – рекао је Спасић.

Драго Милинковић, директор рудника „Сокоˮ, рекао је да је рудник изгубио осам вредних радника и изразио саучешће породицама страдалих рудара.

– Мере безбедности које предузимамо у руднику су на највишем нивоу, али овог пута се десило нагло издвајање метана и нисмо ништа могли да урадимо – каже Милинковић.

„Радници Алексиначких рудника изводе радове у руднику Соко и део су овог колектива. Мере се максимално поштују, али су ово ситуације које је немогуће предвидетиˮ, рекао је Немања Денић, директор Алексиначких рудника и изразио саучешће породицама настрадалих рудара.

У несрећи су погинули рудари Д.З. (1979), Н.Т. (1985), Р.Г. (1975), П.П. (1991), Б. Ч. (1966), Б. З. (1967), Б.Ж. (1963) и Б.С. (1988).

Остали рудари који су се у тренутку несреће налазили у окну извучени су, а повређенима се пружа медицинска помоћ. Рударски инспектор и други надлежни органи су на терену и испитују узрок несреће.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 16 =