Одржано прво „Новаковско златно грнеˮ

Друштво Култура

Прво такмичење у припреми јела у земљаним посудама под називом „Новаковско златно грнеˮ одржана је у суботу код истоимене пећине на граници две општине Књажевца и Сокобање и тромеђи села Читлук, Бањски Орешац и Зубетинац код Новаковске пећине. У организацији МЗ Читлук и Удружења жена „Етносˮ из Читлука, а уз подршку Општине Сокобања, ова занимљива гастрономска манифестација одржана је у подножју планине Крстатац. И ако је „Новаковско златно грнеˮ одржано први пут, учествовало је десет екипа и догађај је био веома посећен.

Организатор Драган Живановић, председник МЗ Читлук, каже да идеја да се организује ова манифестација одавно постоји, али да није било услова, пре свега је пут до места одржавања био толико лош да услед мало јаче кише није било могуће ни доћи до Новаковске пећине. Према његовим речима захваљујући локалној самоуправи пут је поправљен, тако да су се створили услови да се манифестација одржи.

– Пут је поправљен и остварио се мој сан и сан људи који су ме подржали да направимо једну овакву манифестацију у природи поред чисте воде која извире из пећине, с обзиром да је прва манифестација дошло је довољно екипа, надамо се да ће следеће године бити још боље и посећеније – рекао је Живановић.

Трочлани жири у саставу: Анчица Димитријевић председница удружења угоститељских и туристичких посленика града Ниша и председник жирија, Ранка Петковић, професор куварства у пензији из Ниша и Александар Миљковић, професионални кувар, за најбољу прогласили су екипу „Стојановићˮ из Левовика која је кувала мућлкалицу и срнетину у грнету. Друго место заузела је екипа „Ситнићиˮ који су спремили јаретину испод сача док је треће место заузело Удружење жена „Етносˮ из Читлука које су спремиле куван купус и пасуљ.

Према речима Владимира Миловановића, заменика председника општине Сокобања, скосро сваке недеље током сезоне одржавају се овакве и сличне манифестације по месним заједницима. Локална самоуправа овакве догађаје радо подржава и помаже јер су оне један од начина обогаћивања друштвеног живота на селу, али и неговања традиције и културног наслеђа.

Како је ова манифестација одржана на велики православни празник Огњену Марију на запису, недалеко од Новаковске пећине, традиционално је пресечен славски колач. Он је из руку овогодишњег колачара Радише Милосављевића из Бањског Орешца прешао у руке Ристић Милоша из Читлука.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × three =