Održano prvo „Novakovsko zlatno grneˮ

Društvo Kultura

Prvo takmičenje u pripremi jela u zemljanim posudama pod nazivom „Novakovsko zlatno grneˮ održana je u subotu kod istoimene pećine na granici dve opštine Knjaževca i Sokobanje i tromeđi sela Čitluk, Banjski Orešac i Zubetinac kod Novakovske pećine. U organizaciji MZ Čitluk i Udruženja žena „Etnosˮ iz Čitluka, a uz podršku Opštine Sokobanja, ova zanimljiva gastronomska manifestacija održana je u podnožju planine Krstatac. I ako je „Novakovsko zlatno grneˮ održano prvi put, učestvovalo je deset ekipa i događaj je bio veoma posećen.

Organizator Dragan Živanović, predsednik MZ Čitluk, kaže da ideja da se organizuje ova manifestacija odavno postoji, ali da nije bilo uslova, pre svega je put do mesta održavanja bio toliko loš da usled malo jače kiše nije bilo moguće ni doći do Novakovske pećine. Prema njegovim rečima zahvaljujući lokalnoj samoupravi put je popravljen, tako da su se stvorili uslovi da se manifestacija održi.

– Put je popravljen i ostvario se moj san i san ljudi koji su me podržali da napravimo jednu ovakvu manifestaciju u prirodi pored čiste vode koja izvire iz pećine, s obzirom da je prva manifestacija došlo je dovoljno ekipa, nadamo se da će sledeće godine biti još bolje i posećenije – rekao je Živanović.

Tročlani žiri u sastavu: Ančica Dimitrijević predsednica udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika grada Niša i predsednik žirija, Ranka Petković, profesor kuvarstva u penziji iz Niša i Aleksandar Miljković, profesionalni kuvar, za najbolju proglasili su ekipu „Stojanovićˮ iz Levovika koja je kuvala mućlkalicu i srnetinu u grnetu. Drugo mesto zauzela je ekipa „Sitnićiˮ koji su spremili jaretinu ispod sača dok je treće mesto zauzelo Udruženje žena „Etnosˮ iz Čitluka koje su spremile kuvan kupus i pasulj.

Prema rečima Vladimira Milovanovića, zamenika predsednika opštine Sokobanja, skosro svake nedelje tokom sezone održavaju se ovakve i slične manifestacije po mesnim zajednicima. Lokalna samouprava ovakve događaje rado podržava i pomaže jer su one jedan od načina obogaćivanja društvenog života na selu, ali i negovanja tradicije i kulturnog nasleđa.

Kako je ova manifestacija održana na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju na zapisu, nedaleko od Novakovske pećine, tradicionalno je presečen slavski kolač. On je iz ruku ovogodišnjeg kolačara Radiše Milosavljevića iz Banjskog Orešca prešao u ruke Ristić Miloša iz Čitluka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 3 =