Одржан промотивни скуп „Чистоћа Сокобање је заједнички приоритет”

Друштво

Промотивни скуп поводом унапређења процеса рециклаже у организацији Секопака, ЈКП „Напредак” и општине Сокобања, одржан је јуче у Спортској хали Сокобање. Присутнима су се обратили др.Миодраг Николић, председник општине Сокобања, директорка ЈКП „Напредак” Ана Вељковић и генерална директорка Секопака, оператора који је број 1. у РепублициСрбији за управљање амбалажом и амбалажним отпадом Виолета Белановић.

Према речима генералне директорке Секопака, Виолете Белановић, Сокобања је прва општина у Србији која је успоставила комплетан систем за примарну селекцију амбалажног отпада.

− Секопак је са Сокобањом и Јавним комуналним предузећем кренуо са радом пре четири године и ево, након четири године, одлучили смо да мото који смо започели пре четири године ребрендирамо поново и да нам свима, у ствари, буде приоритет чиста Сокобања − рекла је Белановић.

Овај промотивни скуп је резултат свих досадашњих активности општине Сокобања, Секопака и ЈКП „Напредак” у успостављању процеса рециклаже у Сокобањи.

− Успостављамо поново процес рециклаже у Сокобањи и надам се да ћемо овог пута то урадити на прави начин. Од те активности ће сви имати користи. Пре свега, биће чистија средина, а и сама Сокобања за све наше становнике. Исто тако, сав тај амбалажни отпад, који се у огромним количинама производи, поготово у току туристичке сезоне, неће завршавати ни на дивљим депонијама, ни на нашој градској депонији, него ће бити рециклиран и поново употребљен. Тако да доприносимо и чистијој животној средини и чистијој Сокобањи. Надам се да ће се наши суграђани укључити и одазвати процесу рециклаже − рекла је Ана Вељковић, директорка ЈКП „Напредак”.

Рециклажа има велики значај за општину Сокобања. Према речима др.Миодрага Николића,председника општине, ова сарадњи и њен исход је процес великог рада и великих припрема.

− Наравно, ово је отпочето 2018. Међутим, процес није заживео. Сад смо сви били спремни, не само ми као локална самоуправа, не комунално предузеће, не Секопак, него су се ту укључила наша удружења, као што је Еколошко друштво, Планинарско друштво, да сви заједничким снагама коначно кренемо са одвајањем отпада из више разлога, са више аспеката, с обзиром да смо еколошка општина, с обзиром да је природа Сокобањи, мештанима, туризму на првом месту, ту смо да заједничким снагама то и урадимо. Симбол данашњег догађаја су деца, која треба првенствено од малена да науче како управљати отпадом,шта радити са отпадом, како га одвајати, а након тога пренесу та своја знања и можда утичу на своје родитеље кад крену неким погрешним кораком, или на погрешан начин баце отпад онде где му није место. Сви смо сведоци да наша не санитарна депонија није адекватна, наравно до регулисања регионалне, бар овим чином можемо да смањимо притисак и да смањимо угрожавање наше реке, наше природе, а самим тим и Бованског језера − рекао је Николић.

Симболичан поклон за своје ангажовање и рад на подизању еколошке свести добило је Сокобањско еколошко друштво које је организовало прикупљање лименки и које редовно организује акције сакупљања отпада.

− Наше Еколошко друштво даје велики допринос општини Сокобања као и самој екологији. Својим радом помажемо у томе како да се научи процес сортирања отпада. Помажемо у различитим пројектима у вези са екологијом који су веома битни за околину. Ми смо као друштво организовали и остале учеснике из Сокобање, тј. предузећа, да нам помогну у процесу прикупљања лименки. Годишње,најмање четири пута имамо акцију у природи сакупљања отпада, што значи да пролазимо целу Сокобању и сва излетишта, како би сакупили сав отпад и очистили та места − рекла је Анђела Митић, представник Сокобањског Еколошког Друштва.

Како се еколошка свест гради и како се песмом и игром чува околина, овом приликом показали су и малишани предшколске установе „Буцко”,који су песмом „Рециклажа није гњаважа” указали на важност екологије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =