Odložene još tri manifestacije

Društvo Kultura

Upravni odbor Turističke organizacije Sokobanja je na sednici održanoj juče, doneo odluku o odlaganju 38. manifestacije „Zlatne ruke”, 12. manifestacije „Maraton želja” i 3. manifestacije „Nušićevi hajduci” i to za 2021. godinu.

Pre dva meseca, zbog pandemije izazvane virusom kovid-19, članovi Upravnog odbora su manifestaciju „Zlatne ruke” koja se skoro četiri decenije održavala juna meseca, odložili za 13. septembar. Međutim, imajući u vidu da je u pitanju izložbena manifestacija u okviru koje se brojni učesnici nadmeću pre svega u pripremi starih jela, koje posetioci rado degustiraju, čime se povećava rizik od infekcije, upravni odbor je odlučio da je sigurnije da se pomenuta manifestacija ne održi ove godine.

Zlatne ruke hrana
Zlate ruke (fotografija iz arhive)

„Maraton želja” je manifestacija koja se održava isključivo na otvorenom, odnosno učesnici obilaze lokalitete koji se nalaze u različitim delovima Sokobanje, ali ona zahteva angažovanje velikog broja učenika turističkog smera Srednje škole „Branislav Nušić”, što znači da bi učenici koji inače zbog pandemije idu svake druge nedelje u školu,dele se u grupe, nose maske i pridržavaju ostalih propisanih mera zašite, u ovoj situaciji došli u kontakt sa velikim brojem turista, što nikako nije preporučljivo.

Maraton želja
Maraton želja (fotografija iz arhive)

Slična situacija je i sa manifestacijom „Nušićevi hajduci” koja okuplja sve škole sa imenom Branislav Nušić iz Srbije i regiona što podrazumeva okupljanje velikog broja dece i brojne kontakte. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju nije preporučljivo.

Sve tri navedene manifestacije, kao i „Prva harmonika”, „Grin hart fest” i Banjsko kulturno-zabavno leto, sačekaće narednu 2021. godinu i verujemo mnogo bolju epidemiološku situaciju, kako bi bile održane bezbedno, zbog sigurnosti i zdravlja, i meštana i turista.

Naslovna fotografija: Zlatne ruke (arhiva Sokopres)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + six =